Hoppa till huvudinnehåll

Björnbastu på hjul

Big bear sauna
Martin Stenvik och Tomas Bruce framför den egna bastun. Big bear sauna Bild: Yle/ Mikaela Wikström martin stenvik

Det var i bastun som de två Lovisaborna bestämde sig för att bygga en speciell sorts bastu. Den heter Big Bear Sauna och är flyttbar.

Som en liten brun stuga, så ser bastun ut vid första anblicken. Sedan ser man att den står på hjul, och att den har en stor landgång som går att fälla ut. Inuti bastun finns ett omklädningsrum och ett bastuutrymme med rum för 10 vuxna människor. Namnet Big Bear Sauna kom från att bastuugnen är av märket Karhu, och att målfärgen som de yttre väggarna målades med heter Karhu.

Bakom bastubygget finns Thomas Bruce och Martin Stenvik, som bara bestämde sig för att bygga den. Grunden till bastun är en släpvagn, och största delen av materialet är återanvänt material. Men bastuugnen och skorstenen är nyinförskaffade. Beslutet om att den ska kunna rulla fattades eftersom Bruce och Stenvik inte då behöver anöska om bygglov. Dessutom är den portabel och man kan köra den vart man vill.

Tomas Bruce, Martin Stenvik
Tomas Bruce och Martin Stenvik Tomas Bruce, Martin Stenvik Bild: Yle/ Mikaela Wikström martin stenvik

Förutom de 350 timmar som det praktiska byggarbetet tog, så satte kompisarna ner mycket til på planeringen.

- Först ritade vi en skiss på pappret och efteråt en mer detaljerat på datorn. Vi tog till exempel ugnens storlek i beaktande, och all detaljplanering gjorde byggandet enklare. Vi fick måtten att stämma ihop, säger Bruce.

Den portabla bastun Big Bear Sauna finns i Liljendal och går att hyra till festligheter. Bruce och Stenvik garanterar att bastun är skön, och det tycker också hunden Bella, som mer än gärna badar tillsammans med bastubyggarna.

Big Bear Sauna
Big Bear Sauna Bild: Yle/ Mikaela Wikström martin stenvik

Läs också