Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Sauri: Loppmarknadens räddningsplan var bristfällig

Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör i Helsingfors.
Pekka Sauri började i går utreda loppmarknaden på Ärtholmen när Degerholms blogg-inlägg spreds på sociala medier. Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör i Helsingfors. pekka sauri

Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör vid Helsingfors stad, säger att räddningsplanen för loppmarknaden på Ärtholmen var bristfällig och därför var det inte möjligt att fortsätta verksamheten.

Anna Degerholm öppnade en loppmarknad i en varvshall på Ärtholmen i Helsingfors, nära Eirastranden. Hennes loppmarknad blev ändå kortvarig - den var bara öppen under ett veckoslut. Därefter satte räddningsverkets brandinspektörer stopp för verksamheten med motiveringen att varvshallen inte lämpar sig för allmänna evenemang trots att den annars står tom under sommaren.

Områdets brandinspektör hade tidigare gett ett muntligt undantagslov till Degerholm för att hålla en loppmarknad i lokalen, men hon fick senare veta att det här lovet bara gäller i högst två veckor. Brandinspektörerna ville ändå inte komma och granska lokalen, uppgav Degerholm. Yle Huvudstadsregionen rapporterade om saken i går torsdag. Degerholm skrev först om saken i går på sin blogg.

Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri, vars ansvarsområde bland annat är räddningsverket, började i går trots sin semester utreda den stängda loppmarknaden och säger att lokalens räddningsplan var bristfällig.

- Brandinspektörerna behövde inte komma och se på lokalen eftersom de har alla dokument som krävs. Loppmarknadens räddningsplan var inte tillräcklig och därför var det inte möjligt att fortsätta, säger Sauri till Yle Huvudstadsregionen.

Det handlar om tråkig byråkrati ända tills det händer något, då ställs jag ändå till svars.

Sauri: Ännu för tio år sedan krävdes att staden följer lagen

Sauri säger att det är känsligt att börja tumma på räddningslagen.

- Det handlar om tråkig byråkrati ända tills det händer något, då ställs jag ändå till svars, säger Sauri.

Har då reaktionen från allmänheten varit rimlig tycker du?

- Vissa har tyckt att staden inte borde följa räddningslagen. Men jag anser att staden måste följa lagen - vad händer om inte ens staden följer lagen? Det är också intressant att ännu för tio år sedan krävde allmänheten att staden följer lagen, men nu kräver man att staden inte ska göra det, säger Sauri.

Anna Degerholm sticker inte under stol med att det kan ha funnits brister i loppmarknadens räddningsplan.

- Ingen har ändå informerat oss om det och jag undrar också varför brandinspektörerna inte ens kunde komma och titta på lokalen? Jag anser att vi borde ha gått igenom räddningsplanen i samarbete med räddningsverket.

Loppmarknaden kan hållas utomhus

Sauri säger ändå att en möjlighet kan vara att loppmarknaden kan ordnas utanför båtvarvet på Ärtholmen.

- Loppmarknaden kan bra ordnas utomhus, påpekar han.

Degerholm är ändå inte särskilt tänd på det alternativet.

- Det blåser rätt kraftigt på området och idén har varit att hålla loppmarknaden skyddad från regn och vind. Vi vill heller inte störa varvsverksamheten på området, men visst kan en loppmarknad utomhus utredas som en tillfällig lösning. Men i första hand letar vi ändå efter ett ställe inomhus, säger Degerholm.

De brandinspektörer vid Skillnadens brandstation som förbjudit loppmarknaden har fortfarande inte kunnat nås.

Läs också:

Loppmarknad i tom lokal förbjöds - "fråga om attitydproblem"

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen