Hoppa till huvudinnehåll

Värsta nedskjutningen av civilt plan någonsin

En likadan koreansk Boeing 747 sköts ned av ett sovjetiskt jaktplan 1983.
En likadan koreansk Boeing 747 som sköts ned av ett sovjetiskt jaktplan 1983. En likadan koreansk Boeing 747 sköts ned av ett sovjetiskt jaktplan 1983. Bild: Wikimedia Commons / Michel Gilliand kal007

Nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet över Ukraina är den värsta incidenten i sitt slag. Två gånger tidigare har nästan 300 människor dödats då ett civilt passagerarplan skjutits ned. Finska Aeros Kaleva sköts ned 1940 då fred rådde.

Iran Air 655

Flygbolaget Iran Airs Airbus 320 med 290 personer ombord sköts ned av amerikanska styrkor över Persiska viken den 3 juli 1988. Alla ombordvarande omkom. Av dem var 66 barn.

Planet var på väg från Teheran till Dubai då det träffades av en amerikansk luftvärnsmissil i iranskt luftrum över Hormuzsundet. Den amerikanska missilkryssaren Vincennes som patrullerade i området trodde att planet var ett attackerande iranskt jakplan.

KAL007

Mitt under kalla kriget sköt ett sovjetiskt jaktplan ned ett sydkoreanskt Boeing 747-passagerarplan den 1 september 1983. Planet var på väg från New York till Seoul med 269 personer ombord. Alla omkom, av dem 22 barn.

Korean Air Lines flight KAL007 hade av okänd anledning förirrat sig in i sovjetiskt luftrum över Kamtjatka och Sachalin. Den sovjetiska militären antog att det var ett spionplan och gav order om nedskjutning. Omständigheterna har aldrig blivit klart utredda.

Kaleva

Under mellanfreden 1940 lyfte Finnairs föregångare Aeros Junker Ju-52-plan från Tallinns flygplats med destination Malms flygplats i Helsingfors den 14 juni. Ombord på flygplanet Kaleva var sju passagerare och en tvåmannabesättning under ledning av kapten Bo von Willebrand.

Flygplanet Kaleva som sköts ned över Finska viken 1940.
Kaleva på Malms flygplats före nedskjutningen. Flygplanet Kaleva som sköts ned över Finska viken 1940. Bild: Wikimedia Commons / Public Domain aero

Strax efter avfärd attackerades Kaleva av två sovjetiska stridsplan och blev nedskjutet några kilometer nordost om Kokskärs fyr. Alla nio ombordvarande omkom.

Orsaken till nedskjutningen har aldrig klarlagts helt. Sovjetunionen höll dock på att försöka isolera Estland och de övriga baltiska länderna med en blockad och nedskjutningen inträffade två dagar innan de sovjetiska ockupationsstyrkorna marscherade in i Estland.

Kraschen ökar spänningarna mellan USA och Ryssland
Inga finländare ombord
USA övertygat: Planet blev nedskjutet
Ögonvittnen chockade
På väg från Amsterdam till Kuala Lumpur

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes