Hoppa till huvudinnehåll

EIF/Akademi bättre än ESC i Ekenäsderbyt

ESC-EIF/Akademi 20.7.2014
Aktörer i derbyt, från vänster: Jonathan Törnroos (EIF/Ak), Andreas Puno (ESC), Thomas Mäkinen (EIF/Ak) och Timo Brotkin (ESC). ESC-EIF/Akademi 20.7.2014 Bild: Yle/ Bubi Asplund eif/akademi. esc,Ekenäs

Heta känslor, fina mål, hårda dueller och fartfylld fotboll. Det bjöd historiens första Ekenäsderby i herrarnas division 3 i fotboll på. EIF/Akademi slog Ekenäs Sport Club på centrumplan i Ekenäs på söndagseftermiddagen.


ESC EIF/Akademi slutade 1-3 (0-2).

Slutsiffrorna kan ses som rättvisa, så pass mycket starkare var EIF/Akademi i matchen. Det unga akademilaget hade förstärkt sina led med två spelare (Tiago Moura och Matias Astrada) från representationslaget. Dessutom spelade Thomas Mäkinen från ligaklubben IFK Mariehamn för EIF/Akademi. Farmavtalet mellan Ekenäs IF och IFK Mariehamn möjliggjorde detta.

Med undantag av början av den andra halvleken och slutminuterna i matchen var det EIF/Akademi som förde spelet på ett behärskat och lugnt vis. ESC-spelarna verkade aningen nervösa och saknade, med ett par undantag, spelare som skulle ha tagit ansvar, hållit bollen och rullat den vidare. Alltför ofta var den enkla, men dödsdömda, lösningen att snabbt göra sig av med bollen genom att slå en slarvig passning eller en lång lyra mot EIF-målet.

EIF/Akademi hade däremot tålamod att spela lugnt och effektivt. Speciellt i den första halvleken var duon Astrada – Moura tongivande i laget. Moura byttes sedan ut i paus, men akademilaget höll trots det steget före matchen ut.

ESC-tränaren besviken

ESC-tränaren Daniel Westerlund var besviken efter matchen som gav hans lag säsongens första förlust.

- EIF var bättre på alla delområden. Det att EIF/Akademi hade ett par spelare från representationslaget med inverkade förstås på matchbilden, men vi kan inte gömma oss bakom det. Vi var inte tillräckligt laddade, sade Westerlund.

EIF/Akademis coach Jens Mattfolk var givetvis nöjd då hans lag vann.

- Det här var nog vår bästa match den här säsongen. Vi försöker ordna så att ingetdera av våra lag (EIF i division 2 och EIF/Akademi i division 3) blir lidande. Den här gången fick vi ett par spelare med från representationslaget, sade Mattfolk.

EIF/Akademis mål gjordes av Christoffer Lindholm och Benjamin Källman. Lindholm gjorde båda målen i första halvleken på passning av Matias Astrada. Inbytta Joel Romberg stod för ESC:s reduceringsmål.

Unge Benjamin Källman övertygade

I EIF/Akademi stod lagkaptenen Jonathan Törnroos för en bra insats, liksom mittbacksparet Jimmy Pulkkinen – Dennis Lindroos. Målvakten Martin Ekholm spelade stabilt och framåt var 16 år gamla Benjamin Källman väldigt duktig.
Också vänsterbacken Robert Lindqvist är värt ett omnämnande för sin kämpainsats. Hans betyg dras dock kraftigt ned på grund av den dumdristiga varningen han drog på sig på stopptid. Han fällde ESC:s snabbfotade Edgar Zanin och blev utvisad eftersom han varnats redan tidigare i matchen.

I ESC jobbade Timo Brotkin och Patrik Lindström bra på mittfältet. Vänsterbacken Nico Selenius visade igen en gång vilken lagspelare han är. Han ger alltid allting i varje match, så också nu. Målvakten Robin Mattsson kan inte belastas för baklängesmålen.

Domaren Peiman Simani var aningen osäker i sitt agerande i vissa fall. Han varnade sammanlagt fem spelare i ESC. I EIF/Akademi var det endast Robert Lindqvist som varnades.

Strax före avspark hade en åskskur strukit över Ekenäs så matchen spelades på en våt plan. Den underhållande tillställningen sågs av ett parhundra personer.

ESC fortsätter i tabelltoppen nu då våromgången i serien är avslutad. Ursprungligen skulle ESC och EIF/Akademi mötas söndagen den 27.7 på centrumplan, men den matchen flyttas eftersom två EIF-spelare deltar i U17-landslagets spelresa från och med 27.7 till och med söndagen 3.8.

Tumult efter slutsignalen

Efter slutsignalen fick ännu Andreas Puno i ESC rött kort. Han skuffade till EIF/Akademis Astrada, som enligt ESC:s manager Peter Lindholm spottat Alexi Puno i ansiktet. EIF-managern Peter Haglund förnekar bestämt att någon spelare skulle ha spottat på någon annan spelare och tillägger att sådant inte tolereras iföreningen.

- Andreas (Puno) gick fram för att försvara sin bror (Alexi Puno) i situationen, säger Peter Lindholm.

- Han (Matias Astrada) blev sur på Alexi Puno då han vägrade skaka hand efter matchen. Matias gjorde någon rörelse med huvudet framför Puno, men spottade absolut inte honom i ansiktet utan ett par meter förbi, säger Peter Haglund.

Huruvida det inträffade leder till några följder för någon av de inblandade spelarna eller lagen får tiden visa.

Division 3, zon 1: Ekenäs Sport Club – EIF/Akademi 1-3 (0-2), 19 min Christoffer Lindholm 0-1, 35 min Lindholm 0-2, 54 min Benjamin Källman 0-3, 63 min Joel Romberg 1-3.

ESC: Robin Mattsson; Nico Selenius (v), Jarno Kritz (v) (90+2 Raoul Lindberg), Jonas Sjöblom (v), Andreas Puno (rött kort); Visar Tahiri (46 min Nureman Dernjani), Patrik Lindström (87 min Muzafar Zahir), Timo Brotkin, Oscar Wikström (72 min Alexi Puno(v); Henri Hallgren (v) (46 min Joel Romberg), Edgar Zanin.
EIF/Akademi: Martin Ekholm; William Lindqvist, Dennis Lindroos, Jimmy Pulkkinen, Robert Lindqvist (v+v=utv); Tiago Moura (46 min Lo Hägerfelt), Jonathan Törnroos (90+4 Daniel Haglund), Thomas Mäkinen, Matias Astrada; Benjamin Källman (90 Rico Selenius), Christoffer Lindholm (77 min Anton Artzén).

Klubbarna har nu kommit överens att matchen EIF/Akademi - Ekenäs Sport Club spelas torsdagen den 28 augusti klockan 18.00 på centrumplan i Ekenäs, inte fredagen den 15:e augusti som de tidigare meddelade.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland