Hoppa till huvudinnehåll

Algläget ställer till det för simskolorna i regionen

Fixa skärgården.
På måndag kunde simskolebarnen inte hoppa i havet på många håll i skärgården på grund av algerna. Fixa skärgården. Bild: Yle fixa skärgården

Det grötiga vattnet vid badstränderna försvårar genomförandet av simskolor. I Rosala inleddes Folkhälsans simskola i dag, måndag, på torra land.

- Vi började i dag och barn finns det, men algläget är ganska bedrövligt. Det är helt gröt här i viken, säger Tina Örså, ansvarig för Folkhälsans simskola i Rosala.

Örså säger att det knappast blir något sim på ett par dagar och hoppas att situationen ändrar med vindarna. Simskolan genomförs oberoende av algläget, men det innebär lite annorlunda program på strandsidan.

- Bara det blir lite bättre algläge kan man byta strand om det finns någon annan strand som är algfri just då. Men just nu är alla stränder ärtsoppstränder.

Algläget har aldrig tidigare varit så här illa, berättar Örså. Tidigare har man alltid hittat någon algfri strand som man kan flytta simskolan till. Örså hoppas att den här sommaren blir en väckarklocka för allmänheten.

- Att alla inser att det är mycket viktigt att vi gör något åt vårt hav och försöker stöda forskning med mera för att vi ska få någon slags bukt på det. Det blir säkert aldrig bra igen, men kanske lite bättre i alla fall.

Simskolorna har varit olycksdrabbade i år. Först var det så kallt att man knappt kunde simma, nästan genast efter kom algerna, berättar Folkhälsans simombud Bodil Oksanen.

- Man får börja tänka om med hur vi ska ha det. Ska vi ordna simskolor överhuvudtaget, för det är ganska jobbigt. Vi måste bara göra det bästa av situationen och fundera om till nästa år. Kanske vi förkortar perioden då vi arrangerar simskolor, säger Oksanen.

Läs också