Hoppa till huvudinnehåll

Avfallspunkten i Gumbostrand ofta överfull

Skräp på stranden
Skräp på stranden Bild: Yle/Carmela Walder fixa skärgården

Avfallspunkterna i den östnyländska skärgården är ofta överfulla efter veckosluten och elektonik dumpas där.

Gumbostrands avfallspunkt i Sibbo är ofta överfull speciellt på söndagskvällar och på måndagar. Det finns också problem vid avfallsstationen i Kalkstrand och i Tirmo i Borgå.

Måsar och elektonik

Folk är tvungna att lämna avfallspåsar utanför soptunnorna då de inte ryms i dem. Måsar gräver i påsarna och sprider avfallet vida omkring. Avfall ligger och förfular miljö vid kajkanten i Gumbostrand. Bland annat använda engångstallrikar ligger utspridda kring sopstationen. Lukten av sopor känns tydligt i sommarvärmen.

Sopor vid ekopunkten i Gumbostrand i Sibbo
Måsar har spridit ut tallrikar och smakat på dem Sopor vid ekopunkten i Gumbostrand i Sibbo Bild: Yle/Carmela Walder östra nylands avfallsstation

Lite i skymundan ligger delar av en gammal stol, ett skåp och någonting som troligen har varit en spis. Det är avfall som borde ha förts till avstjälpningsplatsen i Domargård i Borgå eller till insamlingspunkten i Mömossen i Sibbo.
Metall och elektonik dumpade vid ekopunkten i Gumbostrand i Sibbo
Metall och elektonik finns staplade i ett hörn Metall och elektonik dumpade vid ekopunkten i Gumbostrand i Sibbo fixa skärgården

Problem med att tömma

Ritva Wallén som är ordförande för skärgårdsdelegationen i Sibbo säger att hon flera gånger har varit tvungen att ringa avfallsbolaget Östra Nylands avfallsservice för att be dem tömma avfallskärlen.

- Sopbilschaufförerna brukar ofta svära då de kommer hit, det kan finnas hundratals soppåsar utspridda kring stationen.

Det är ibland svårt att komma fram till sopstationen med sopbil för att bilar är felparkerade på den allmänna parkeringen invid sopstationen, säger hon. Ibland leder felparkerade bilar till att sopkärlen blir otömda.

Ritva Wallén, ordförande för skärgårdsdelegationen i Sibbo
Ritva Wallén säger att avfallspunkten i Gumbostrand ofta är överfull av skräp Ritva Wallén, ordförande för skärgårdsdelegationen i Sibbo Bild: Yle/Carmela Walder ritva wallen

Kioskägaren i Gumbostrand lider också av situationen, Måsarna lockas till området och bajsar på kioskbesökarna som sitter på kaffe på terassen.

Kanske förbättring på kommande

Tuija Klaus vid Östra Nylands avfallsservice medger att Gumbostrands avfallspunkt är ett stort problem. Kärlen blir fyllda på ett par timmar på söndag kväll och kärlen kan tömmas högst en gång per dag.

Trots sensorer som anmäler när kärlen håller på att fyllas så får bolaget inte bukt med problemet. Området är så litet att dit inte ryms flera kärl och ibland är bilar parkerade så att det är omöjligt att tömma dem

Östra Nylands avfallsservice har nyligen varit i kontakt med NTM-centralen så att den skulle bygga om parkeringen för att förhindra att bilar parkerar alldeles framför ekopunkten. Tuija Klaus hoppas att det här ska hjälpa upp situationen i Gumbostrand.

Otto-båten en succé

En färja kör sedan åtta år tillbaka runt i den östnyländska skärgården. Den samlar in problemavfall, stora föremål, metall och glas från olika öar. Rutten är fastslagen på förhand.

Den så kallade Otto-båten har varit en succé. Skärgårdsbor och sommargäster kommer med avfall som har legat i årtionden på vindar och bakom lider. Det handlar om spillolja och målfärgsrester, om kylskåp och bastuugnar, om snöskotrar och tv-apparater.

M/s Bordö tömmer avfall från Sandö i Lovisa
M/s Bordö tömmer avfall från Sandö i Lovisa Bild: Yle/Carmela Walder m/s bordö. frank jonasson

M/s Bodö lade i sommar an vid aderton bryggor mellan Komsalö i Sibbo och Svartholm i Lovisa. Det kom in mera avfall än i fjol.

- Det är ett bra system, säger Ritva Wallén, men ingen kan säga hur mycket folk har kvar på sina tomter och hur mycket som är nergrävt.

Ingen avhämtning på beställning

Det som har efterlyst i skärgården är sopavhämtning på beställning på samma sätt som till lands, men det är inte möjligt. Östra Nylands avfallsservice har undersökt möjligheten, men det visade sig bli för dyrt.

- Det vi kan erbjuda är att komma efter avfallet från närmaste hamn, säger avfallsrådgivare Malin Kurkisuo.

Vad ska båtfolk göra?

Ekopunkterna och sopstationerna i skärgården är avsedda för dem som betalar en serviceavgift. Frågan lyder var turistande segelbåtsfolk göra av med sitt avfall?

Avfallsrådgivare Malin Kurkisuo säger att gästhamnarna är skyldiga att ta emot sopor, men det finns ingen gästhamn alls i Sibbo. Avståndet ät långt mellan Borgå och Helsingfors där de närmaste gästhamnarna finns.

Ingen vill ha stinkande avfall i en het och trång segelbåt. Båtfolket använder avfallspunkterna också om det inte är tillåtet, det är ett bättre alternativ än att dumpa i havet.

- Här har vi och kommunen att grunna på, säger Tuija Klaus vid Östra Nylands avfallsservice. Det här är en fråga vi inte ens har tänkt på, säger hon.

#FixaSkärgården

#FixaSkärgården


Yle Nyheter granskar problem i skärgården i satsningen # FixaSkärgården. I vår tipslåda har vi fått in ett par tips om att sophanteringen inte fungerar i den östnyländska skärgården.

Seglarnas intressebevakningsorganisation ställde på sociala medier Yle Nyheter frågan vad seglare ska göra för att bli av med sitt avfall efter att vi hade nämnt att vi granskar sopproblematiken i skärgården..

Läs också

Fixa skärgården