Hoppa till huvudinnehåll

Där gick startskottet!

Bild: Marcus Nordström kräftbur

Stunden kräftentusiasterna har väntat på är här. Från och med måndag klockan 12 är det tillåtet att fånga och äta inhemska kräftor.

- Redan i juni började telefonen ringa och folk började fråga efter kräftor, berättar Tomas Landers, företagare på Viltgården i Ingå.

Landers säljer kräftor från och med onsdag, men redan i dag är han på väg ut och hämta kräftor från sjön.

- Det är alltid spännande i början när man inte har någon aning om hur kräftorna mår och hur mycket som fastnar i burarna så här under de första dagarna. Det är så många faktorer som inverkar på fångsten, till exempel vintern och vädret under både det här och förra året. Det är omöjligt att förutse hur det ser ut på botten. Men det har varit stabilt hos oss de senaste åren, så det känns lugnt.

Finns det de som äter kräftor till lunch redan i dag?

Tomas Landers
Tomas Landers kräftar genast efter tolvslaget. Tomas Landers Bild: YLE/Minna Almark landers tomas,Raseborg

- Säkert finns det de som vill, men i och med att de ska kokas och tillredas kan det bli lite tajt till lunchen, men kanske till kvällen! Kräfttraditionen är väldigt stark i finlandssvenska kretsar. Det finns många som har väntat länge på inhemska kräftor, så allt är möjligt.

Landers säger att den klassiska kräftmackan med rostat bröd, majonnäs och dill är det ultimata sättet att äta kräftor.

- Och snaps, såklart! Trots att det är måndag kan det, en dag som denna, vara läge för snaps.

Trivs vid strandkanten i söta vatten

Viltgården förädlar och säljer finska kräftor i en sjö i Ingå. Kräftor håller till i sötvatten, i åar, bäckar och sjöar.

- Sent på kvällen lägger vi ut kräftburar av plast med vit fisk i som lockbete. Förhoppningsvis går kräftorna in i burarna i hopp om mat och fastnar där. Tidigt följande morgon åker vi ut med båt för att ta upp fångsten. Samtidigt väljer man också ut de största kräftorna, de som är över 10 cm, och kastar tillbaka de små för att växa till sig. Det finns ändå så pass lite kräftor där vi fiskar att vi inte vill riskera för mycket.