Hoppa till huvudinnehåll

Fler unga behöver vård på grund av cannabis

Bild: Polisens bild marijuana

Turun Sanomat rapporterade i dag att allt fler yngre personer behöver vård till följd av cannabismissbruk. Samma trend syns även i Helsingfors.

– Tyvärr har också unga personer börjat experimentera med cannabis, säger Raimo Tuohimetsä, chef för Helsingfors stads ungdomsstationer. Ungdomsstationerna erbjuder missbrukarvård för personer i åldern 13-23.

Turun Sanomat skriver att de yngsta personer som behövt vård för cannabis tolv år gamla. Enligt tidningen har minderåriga som behöver vård fördubblats under de senaste åren.

Tuohimetsä säger att den ökade cannabisanvändningen ändå är en trend som gäller ungdomar överlag, det är inte bara de yngsta klienterna som ökat i antal. Han är ändå förvånad över utvecklingen.

– Tidigare trodde jag att användningen av cannabis hängde ihop med tobaksrökning, men samtidigt som cannabis har blivit vanligare har tobaksrökningen bland unga minskat något.

Han säger att de flesta som röker cannabis ändå använder någon annan form av rusmedel.

Påverkas av omvärlden

Tuohimetsä tror att cannabis kan ha blivit mer accepterat i och med att det blivit lagligt i Colorado i USA.

– Unga följer med nyheter och påverkas av dem. Men jag tror inte att det här ensamt är den enda orsaken, säger han.

I Borgå har cannabisklienterna på missbrukarcentralen för unga däremot inte ökat. Men ungdomarna har blivit mer positivt inställda till cannabis. De upplever att alkohol är farligare än naturprodukten cannabis, säger sjukvårdare Marjut Saario på centralen.

Men de finns också faktorer som påverkat attityderna, säger Saario.

– Cannabis är billigt, man slipper baksmälla. Det är också lätt att beställa frön från internet och odla själv.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes