Hoppa till huvudinnehåll

Lång väntan på cykelbana i Sandsund

jan-Olof östergård, Katja Liljekvist
Jan-Olof Östergård och Katja Liljekvist är oroliga över trafiksäkerheten i Sandsund jan-Olof östergård, Katja Liljekvist Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén cykelbana

Sandsundborna i Pedersöre har länge väntat på en cykelbana mellan Sandsund och Lövö. Vägen är hårt trafikerad och det har skett flera allvarliga olyckor på vägavsnittet. Den senaste bara för några veckor sen när en långtradare körde av vägen men ännu är det osäkert om det blir någon lättrafikled.

Alla högstadieelever går i skola på Sursikbacken i Bennäs och gymnasiet finns på samma backe. Så vägavsnittet är många tonåringars skolväg och här kör 4500 fordon per dag, många av dem tunga fordon.

- Min äldsta dotter går i gymnasiet och kör vespa till skolan, jag ber henne ofta att ringa så att jag ska veta att hon kommit oskadd fram, säger Sandsundbon Jan-Olof Östergård. Det hjälper lite mot oron.

Katja Liljeqvists son kör också moped till skolan.

- Vi talade om det senast i dag, hur hårt trafikerad vägen är och hur nära bilarna kommer. Min son säger att avståndet som minst är runt 20 centimeter, så nära att det fladdrat i byxbenen. Det är onödigt riskabelt, säger Liljeqvist.

Omkörningar ledde till dödsolycka

Liljeqvist säger att vägen är alltför smal för den täta trafiken. Vägen borde breddas och få en refug för att hindra omkörningar.

För knappt två år sen fick en omkörning dödlig utgång. Och för två veckor sen skadades åtta personer i en omkörning och några dagar senare körde en långtradare av vägen.

Liljekvist har väntat på en cykelbana i drygt 20 år sen hon flyttade till Sandsund.

- Det är länge sen vi hört nåt från kommunen nu, säger Östergård. I våras hörde vi att cykelbanan skulle börja byggas men sen blev det tyst.

Kommunen väntar på miljötillstånd

Ingmar Ek, chef på tekniska verket i Pedersöre säger att kommunen nu väntar på tillstånd från regionplaneverket . Sen får man ta ställning till om cykelbanan ska byggas och hur den ska finansieras.

- Alla dessa saker hänger i hop och vi hoppas kunna ta beslut i augusti om hur det blir med cykelbanan, säger Ingmar Ek.

Östergård säger att Sandsundborna känner sig lite i skymundan.

-Vi är den största byn i Pedersöre med runt 2000 invånare. Området byggs ut och nu ska skolan utvidgas. Och det byggs ju cykelleder på andra håll i kommunen.Vi har dyraste tomterna, så man kunde fordra lite mera.