Hoppa till huvudinnehåll

Ät mera fisk för ett friskare hav

Markku Helve
Markku Helve tycker alla kan hjälpa till i arbetet med att få ner mängden blågröna alger i havet. Markku Helve Bild: YLE/ Helena von Alfthan markku helve

Ät mera fisk och kasta inte ens en droppe tvättmedel i havet. Det är marinbiolog Markku Helves tips till dem som vill göra något för att rädda Östersjön. Mängden blågröna alger i Helsingforsvattnet är ungefär lika stor som tidigare somrar.

Markku Helve är magisterstuderande i marinbiologi och jobbar på Helsingfors miljöcentral. Han tycker det skulle vara bra om vi alla var lite mer medvetna om hur vi behandlar havet. Också de små handlingarna räknas.

- Man borde inte släppa ut tvättmedel i havet, inte ens en liten droppe. Och inte heller kissa i vattnet, eller kasta äppelskal eller bananskal, säger Helve.

Det enda sättet att få slut på algblomningen är att minska på mängden näringsämnen i vattnet. Då algerna dör sjunker de ner till bottnen där de bryts ner. Nedbrytningen förbrukar bottensyre som tidigare har bundit näringsämnen som fosfor och kväve vid bottnen. Näringsämnena frigörs och göder algerna ytterligare. Den här onda cirkeln är svår att bryta.

- Man borde äta jättemycket naturlig fisk, på det sättet kan man få mycket fosfor ut ur havet, säger Helve.

Lika mycket blågröna alger som tidigare år

Sommarvärmen har fört algsoppan också till simstränderna i huvudstadsregionen. Markku Helve följer med algsituationen i sitt jobb på Helsingfors miljöcentral.

- Det såg värre ut förra veckan, men nu jag tror att den är ganska bra. Det är som alla somrar, det finns lite och i vikar, säger Helve om mängden blågröna alger utanför Helsingfors.

Det är inte farligt för en vuxen människa att få blågröna alger på huden, det gäller bara att duscha efter doppet. Men hundar och småbarn lönar de sig att hålla borta från stranden.

Läs också:
Folket trotsar de blågröna algerna
Döda havsbottnen två gånger så stor som Danmark – kolla läget nära dig

Läs också

Fixa skärgården