Hoppa till huvudinnehåll

Sydkoreaner får ta tupplur på jobbet

Skrivbord
Skrivbord Bild: John Smith/Fancy skrivbord

Från och med den första augusti får anställda vid den lokala myndigheten i Sydkoreas huvudstad Seoul sova en stund under arbetsdagen.

De anställda får vila maximalt en timme mellan klockan 13 och 18, men de måste jobba in tiden antingen i början eller i slutet av arbetsdagen, skriver DN Ekonomi.

Anställda som vill vila i något skede av dagen ska meddela skriftligt om saken på morgonen då de kommer på jobb.

Den som vill vila kan göra det i exempelvis konferensrum eller vid skrivbordet, men om försöket är lyckat och breder ut sig ska pengar satsas på att ordna fram riktiga vilorum.

Syftet är ökad produktivitet

Syftet är att öka effektiviteten på arbetsplatsen, skriver The Korea Times. Människor brukar tappa koncentrationen på eftermiddagen, särskilt efter att ha ätit lunch och under sommaren, lyder motiveringen från stadsledningen.

DN intervjuar Torbjörn Åkerstedt som är professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet och på Karolinska institutet, och han säger att det är en bra idé att ta en tupplur mitt på dagen.

Enligt Åkerstedt finns det studier som tyder på att en tupplur ökar intelligensen och leder till bättre produktivitet vid krävande arbetsuppguifter.

Den ultimata tuppluren är bara 15-20 minuter, högst 30 minuter, poängterar professorn.