Hoppa till huvudinnehåll

Syret sjunker också i hittills friska Bottniska viken

Friskt sjögräs på havsbottnen
Så här ser frisk havsbotten ut. När bottnen lider av syrebrist förvandlas den till svart sörja med vita bakteriemattor. Friskt sjögräs på havsbottnen Bild: Alf Norkko/Tvärminne zoologiska station frisk havsbotten

Bottniska viken är det friskaste havet vid Finlands kust men under 2000-talet har syrehalterna vid bottnen börjat sjunka. Än så länge är förändringarna ändå så små att de inte påverkar fiskar och bottendjur.

#FixaSkärgården

Länge kom rapporterna om död havsbotten och blågrön algsörja enbart från Skärgårdshavet och Finska viken. Under 2000-talet har besättningen på havsforskningsfartyget Aranda ändå kunnat se försämrade syrehalter i sina mätningar ute på öppet vatten även i Bottniska viken.

– Än så länge är försämringen så liten att den inte påverkar livet på havsbottnen, säger specialforskare Mika Raateoja vid Finlands miljöcentral.

Läget i Bottniska viken är trots de aningen sänkta värdena betydligt bättre än i Skärgårdshavet och Finska viken. Där finns områden där varken fiskar eller bottendjur kan leva på grund av syrebrist. Kolla hur läget har förändrats vid din närmaste mätstation i #FixaSkärgårdens syrekarta.

Syrefattigt vatten rinner in

Det finns två orsaker till förändringen i Bottniska viken. Då det rinner in vatten till Östersjön genom de smala danska sunden pressas vatten från Egentliga Östersjöns syrefattiga djup upp mot Finska viken och Skärgårdshavet.

Bottniska viken brukar undgå det syrefattiga bottenvattnet tack vare en undervattnisk ås i Ålands hav. Den senaste tiden har åsen ändå inte stoppat allt vatten.

Alger tecken på syrefattig botten

En annan stor orsak till syrefattiga bottenvatten är övergödning från jordbruk och andra utsläpp. Övergödningen när nämligen algerna och de börjar frodas. När algerna sedan dör och sjunker ner till bottnen förbrukar nedbrytningsprocessen syre. En vissnande algblomning kan över några veckor förbruka syret vid bottnen i en vik.

– Man talar alltid om problemen i Finska viken och Skärgårdshavet. Förändringen i Bottniska viken visar ändå att det finns skäl att fortsätta följa med övergödningen här, säger Raateoja.

I Österbotten och kustområdena kring bottniska viken är övergödningen mindre än vid andra finska kustområden. Där finns inte lika mycket jordbruk som vid Skärgårdshavet och Finska viken. Det bästa man kan göra för att kämpa emot de syrefattiga havsbottnarna är att minska övergödningen.

Läs också
Låg syrehalt i Finska viken

Läs också

Fixa skärgården