Hoppa till huvudinnehåll

Aaltola: Att tiga är guld

Ukrainska soldater jublar efter återerövringen av Slovjansk.
Enligt källor inom Asovbataljonen finns det inga finländare i bataljonen. Ukrainska soldater jublar efter återerövringen av Slovjansk. Bild: EPA slovjansk

Ryssland kräver en utredning av Finland om ett påstående i italienska medier där det sägs att finländska legosoldater krigar på den ukrainska regimens sida. Det kan vara klokast att inte bemöta dylika utlåtanden. Tiga är guld, säger Mika Aaltola på Utrikespolitiska institutet.

Varken finländska utrikesministeriet eller Skyddspolisen kan bekräfta att det skulle finnas finländska legosoldater i Ukraina. Utrikesministeriet tar heller inte någon ställning till de ryska uppmaningarna om en utredning. Förutom Finland gällde förfrågan från det ryska utrikesministeriet också andra länder.

- Det är just nu omöjligt att säga vad detta betyder eller betyder det någonting över huvudtaget. Vi kan inte kommentera just nu, säger t.f. enhetschef Jussi Tanner på Utrikesministeriet.

Tanner påpekar att UM råder finländare att inte åka till Ukraina.

Mika Aaltola, programdirektör för Forskningsprogrammet för Global säkerhet vid Urikespolitiska institutet, handlar det hela ändå om ett led i ett informationskrig från Rysslands sida. Enligt Aaltola utesluter ändå inte det att det skulle finnas finländare som deltar i striderna i Ukraina.

- Visst finns det personer som känner dragning till militära konflikter. Det här handlar ändå främst om en informationskamp där man försöker föra fram en bild som gynnar den ryska synen på läget, säger Aaltola.

Aaltola tror att de senaste händelserna i östra Ukraina har påverkat stämningen som i sin tur lett till att en förfrågan riktats mot Finland och andra länder.

- I synnerhet efter att ett passagerarplan sköts ned i östra Ukraina har det ryska stödet för de proryska rebellerna legat i fokus. Det ligger i ryska intressen att peka på att också den Ukrainska armén använder sig av militärt stöd utifrån, säger Mika Aaltola.

Inga finländare

Rysslands förfrågningar om finska legosoldater har fått sitt ursprung i en artikel i den italienska tidningen Il Giornale. Tidningen har publicerat ett reportage där en reporter besöker den så kallade Azovbataljonens bas i Berdyansk.

Bataljonen beskrivs som högerextremistisk. Bataljonens styrka ligger på 300 krigare.

I artikeln talas det bland annat om italienska, svenska, norska och finländska frivilliga som deltar i konflikten i Ukraina på den ukrainska regeringens sida. I artikeln beskriver de intervjuade sig uttryckligen som volontärer och inte som legosoldater. En italiensk man säger till Il Giornale att de som deltar gör det av ideologiska skäl och att ingen får betalt.

I ett videoklipp i anslutning till webbartikeln berättar en svensk man om hur det känns att delta i strider. Däremot intervjuas inga finländare.

Ukrainas inrikesministerium avvisar uppgifterna om utländsk inblandning. Azovbataljonens informationssekreterare Anna Semik säger att det inte finns några finländare i truppen. Enligt talespersonen för Azovtrupperna finns det däremot frivilliga från bland annat Sverige, Italien och de baltiska länderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes