Hoppa till huvudinnehåll

Kräftorna är här

Tommy Lindström i Borgå Fiskhus
Tommy Lindström Tommy Lindström i Borgå Fiskhus Bild: Yle/Benjamin Helling tommy lindström

Kräftsäsongen har börjat och det ser lovande ut. Det finns kräftor att få, berättar Tommy Lindström i Borgå fiskhus.

Lokala östnyländska kräftor finns det inte ännu, men nog inhemska från Saimentrakten. Det går också att få levande kräftor med en dags varsel, säger Lindström.

Kräftmarknaden är känslig för konjuktursvängningar, när det går sämre minskar efterfrågan på kräftor, Men det finns alltid de som vill ha kräftor i alla fall, uppger Lindström.

Levande kräftor ska kokas i en lag med krondill, salt och socker, lagen ska stormkoka när kräftorna sätts i. Sedan låter man dem koka en stund tills de flyter upp till yten. Kräftorna kyls ner i lagen och uppbevaras i den över natten
så att de hinner få smak av lagen.

Djupfrysta kräftor ska långsamt tina upp, annars blir de torra. Det går också att tina upp kräftorna genom att koka dem i en ny lag. Då får de en fräschare dillsmak, tipsar Tommy Lindström i Borgå fiskhus.