Hoppa till huvudinnehåll

Polisen förklarar våldtäktsuttalande efter kritik

Polisens logo
Polisens logo Bild: Yle/Andy Ödman polisen i åbo

En kommentar av Helsingforspolisen om påstådda ogrundade våldtäktsanmälningar väckte starka känslor i måndags. Nu har polisen kommit med en förklaring till inlägget.

Polisinrättningen i Helsingfors lade i måndags ut ett uttalande på Facebook där de förklarade att en stor del av våldtäksanmälningarna de får saknar grund. Inlägget är skrivet i en lättsam ton där anmälningarna kallas "ett underligt och allt vanligare fenomen" och undertecknats "grabbarna i Böle".

I inlägget påstår polisen att många försöker tysta sitt dåliga samvete av att ha varit intim med någon på småtimmarna genom att anmäla händelsen som våldtäkt.

"I många fall medger personer att de hällt i sig rejäla mängder sprit, men påstår att de aldrig hade ramlat i säng med ifrågavarande person i ett nyktert tillstånd" lyder en mening.

Kommentaren rörde upp mycket känslor på sociala medier och många var upprörda över tonen i inlägget.

Klockan nio på tisdagmorgonen lade polisen ut ett nytt inlägg där de förklarar uttalandet och säger att de vill understryka att det är ett brott att utnyttja en berusad person sexuellt.

I inlägget förklarar de att upp till två tredjedelar av årets anmälningar var ogrundade och att de därför tyckte att det var viktigt att belysa det. De kommenterar också kritiken mot den lättsamma tonen och säger att avsikten var att nå målgruppen med ett ledigt tilltal.

Skuldbeläggning av offret

Många kommenterade det ursprungliga inlägget med att det var ett sätt att skuldbelägga offret, och att man bör minnas att sex med en starkt alkoholpåverkad person också kan vara sexuellt utnyttjande.

- Det är underligt att polisen verkar ha en uppfattning om vad en "riktig" våldtäkt är. Så vitt jag vet utförs de flesta våldtäkter inte av någon som hoppar ut ur busken, utan av någon bekant eller halvbekant. Det är trevligt att veta att jag kan räkna med så här mycket empati ifall jag blir utnyttjad i ett berusat tillstånd. Redan i vid första handskakningen skulle jag stämplas som ett fyllo eller en barnrumpa som lider av dåligt samvete. Det verkar som om man försöker skuldbelägga offret, lyder en av kommentarerna.

Polisen fick också medhåll av dem som upplevde att människor alltför lätt kan anklaga någon för våldtäkt i Finland, och att polisen gör rätt i att påminna om att man inte ska dricka sig berusad ifall man vill undvika obehagliga situationer.

Uppdatering 22.7.2014 klockan 11.28: I artikel stod ursprungligen om förra årets anmälningar då det var frågan om årets anmälningar. Artikeln har nu rättats.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen