Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland: Finska legosoldater strider i Ukraina

Beväpnade män som tillhör Azov
Medlemmar i paramilitära Azov. Beväpnade män som tillhör Azov Bild: AFP / Lehtikuva maskerade soldater

I ett pressmeddelande skriver det ryska utrikesministeriet att finländska legosoldater deltar i strider i Ukraina.

Ryssland kräver att Finland utreder påståendet, som Skypo inte kan bekräfta.

Enligt pressmeddelandet befinner sig också svenska, franska och baltiska legosoldater i Ukraina och de strider för Ukrainas regering i den paramilitära gruppen Azov.

Pressmeddelandet, som publicerades i måndags, baserar sig på en artikel i den italienska tidningen il Giornale. I artikeln talas det ändå inte om legosoldater, flera intervjuobjekt understryker tvärtom att de är volontärer.

En italiensk man säger till il Giornale att de som deltar gör det av ideologiska skäl och att ingen får betalt.

– Om informationen i publikationen är riktig, bevisar det att utländska krigare har blandat sig i Ukrainas inre konflikt. Vi kräver att myndigheterna i respektive länder gör en grundlig utredning av situationen och fördömer att legosoldater deltar i konflikten i östra Ukraina, står det i pressmeddelandet.

Vid Skyddspolisen säger överinspektör Tuomas Portaankorva att man hittills inte har information om att frivilliga finländare skulle ha begett sig till Ukraina för att delta i striderna.

Inrikesminister Päivi Räsänen uppger också i ett pressmeddelande att Inrikesministeriet inte har någon information om att någon åkt från Finland till Ukraina som legosoldater.

En italiensk reporter besökte bataljonen Azovs bas i Berdyansk.

Ukrainas inrikesministerium avvisar uppgifterna om utländsk inblandning.

Styrkan cirka 300 man

Azovbataljonens kommendör Andrij Biletski är ledare för den ukrainska ultrakonservativa Socialnationalistiska samlingen SNA. Organisationens ideologi betecknas som nynazistisk.

Enligt ukrainska forskare är det främst personer från det internationella nynazistnätverket som söker sig till Azov.

Flera journalister har intervjuat personer som säger sig stöda den vita rasens överlägsenhet och vilja arbeta mot att raserna blandar sig sinsemellan.

Azovstyrkan beräknas uppgå till cirka 300 man.

Utrikesministeriet i Finland meddelade på tisdagseftermiddagen att Finland inte kommer att ge någon utredning i ärendet till Ryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes