Hoppa till huvudinnehåll

Ett med naturen när du kitesurfar

Andreas Bergendahl med surfkite
Andreas Bergdahl med sin utrustning Andreas Bergendahl med surfkite Bild: YLE/ Markus Bergfors paradise beach

När man kitesurfar så är det naturen som styr, det är vinden som driver dig och vattnet som bär dig fram. Andreas Bergdahl berättar att kitesurfing innebär frihetskänsla och ett sätt att koppla av.


Andreas Bergdahl kommer ursprungligen från Sverige men har flyttat till Vasa på grund av kärleken och jobbar som snickare. Han trivs bra i Vasa.

- Jajjamensan, här finns ju vatten och allt vad jag vill ha. Sol och värme på sommaren och mycket snö på vintern. Det är vad mitt liv går ut på i princip.

När vi träffar honom vid Paradise Beach utanför Tropic Landia i Vasa så håller han på att veckla ut en kite, eller drake, som man använder när man kitesurfar. Just denna dag är vinden väldigt lätt så idag skulle inte ens Bergdals största kite kunna lyfta.

- Det är typiskt när man har semester att det inte ska blåsa. Men det kommer dagar.

Andreas Bergdahl kitesurfar på vintern
Man kan även kitesurfa på vintern om man har en snowboard Andreas Bergdahl kitesurfar på vintern Bild: Foto privat kitesurfing

”Kitesurfing är en livsstil som följer med överallt”

Bergdahl säger att kitesurfing ger honom frihetskänsla och är ett sätt för honom att koppla av.

- Kitesurfing är en sport där du får vara fri. Du är med vänner och bekanta och har bara roligt på vattnet eller på snön.

Andreas Bergdahl pumpar luft i sin kite
För att kiten ska flyta på vattnen så pumpar man luft i den Andreas Bergdahl pumpar luft i sin kite Bild: YLE/ Markus Bergfors andreas bergdahl

Bergdahl började med vindsurfning när han var 8 år gammal och det är egentligen det som varit närmast hjärtat för honom, men när han flyttade till Vasa var det fler som kitesurfade än vindsurfade och då fastnade han för det.

- Det är mycket att man vill vara nära vänner och vara med i gruppen och tyvärr så är det inte lika mycket med vindsurfingen. På det sättet blev det kitesurfing mer och mer. Det är roligare när man är fler.

En social sport

Andreas Bergdahl visar kitesurf utrustning
Selen man använder har flera säkerhetsanordningar Andreas Bergdahl visar kitesurf utrustning Bild: YLE/ Markus Bergfors andreas bergdahl

När man kitesurfar så gör man det ofta i grupp både för själva nöjets skull och för säkerheten.

- Jo, man blir som en familj. Kitesurfing, precis som i andra brädsporter, så är alltid roligare om man är fler. Och så ska man helst vara två stycken när man kitar. Det kan gå snett. Linor och sånt kan gå sönder. Det är bra att ha en kompis i närheten som ser och man kan rädda varandra

Bergdahl säger ändå att säkerheten har blivit bättre när tekniken har utvecklats och att det väldigt sällan händer några allvarliga olyckor.

Inga bra stränder i Vasa

När man kitesurfar behöver man en lång strand eller gräsplätt för att vinden ska kunna fånga upp en. Därför är det svårt att kitesurfa i Vasa trots att vinden ofta är bra här.

- Här i vasa har vi korta stränder och mycket sten och vägar runt omkring. Händer det någonting då och man måste rycka bort den så vill man ju inte att den ska lämna att hänga i någon lyktstolpe här på bron.

Istället åker traktens kitesurfare ofta norrut till Storsand och Fäboda. De åker också ibland upp till Lochteås stränder som Bergdahl tycker hör till Europas finaste kite ställen.

Kitesurfare på Storsand
Kitesurfare vid Storsand Kitesurfare på Storsand Bild: Foto privat kitesurfare

”Hoppade ungefär lika högt som lyktstolparna”

När man åker freestyle inom kitesurfing så innebär det att man åker fritt och både hoppar och gör olika trick. För att kunna hoppa så krävs en del övning eftersom man ska styra kitenen i en pendel skära med brädan i vattnet. Bergdahl säger att han ännu är på lärningsfronten men berättar att han en annan Vasabo, Jarkko Sjöblom, är väldigt duktig och att han hoppade lika högt som lyktstolparna på Vasklotbron.

Andreas Bergdahl hoppar med surfkite
Det krävs övning för att kunna hoppa som Andreas Andreas Bergdahl hoppar med surfkite Bild: Foto privat andreas bergdahl

Bergdahl hoppas kunna hålla på med att kitesurfa och hoppa och göra trick ännu när han närmar sig 70.

- Vi har en 60 plussare som är den äldsta i gänget och han hoppar och kör freestylar och svänger och carvar omkring. Det är en bra sport, man tränar hela kroppen från tårna ut till fingerspetsarna och även hjärnan får träna.

Ifall man vill prova på att kitesurfa så kan man ta kontakt med Bergdahl eller också komma och prata med någon som man ser kitesurfa på vattnet eller isen.

Läs också