Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Polisen ska inte skämta om våldtäkt

karoliina talvitie-lamberg,
Karoliina Talvitie-Lamberg är forskare i internetkultur och sociala medier. karoliina talvitie-lamberg, karoliina talvitie-lamberg

Visst ska myndigheterna synas på sociala medier, men att använda humor och ironi i myndighetsinformation är farligt. Det här tycker Karoliina Talvitie-Lamberg som forskar i sociala medier vid Helsingfors universitet.

Polisinrättningen i Helsingfors lade i måndags ut ett uttalande på Facebook där de i en humoristisk ton skrev att en stor del av våldtäktsanmälningarna de får saknar grund.
Forskare Karoliina Talvitie-Lamberg tycker polisen kunde ta sig en funderare över hur de uttrycker sig i sociala medier.

- I det här meddelandet användes en hel del humor och ironi. Det är ett mycket farligt sätt att delge en myndighetssak. Jag uppmanar polisen att fundera på om det är sakligt att använda humor och ironi då man talar om våldtäkt. Det är fråga om en svår sak som är mycket känslig för dem det berör. Humor passar inte i det sammanhanget, säger Talvitie-Lamberg.

Helsingforspolisen lättsamma inlägg fick många upprörda kommentarer. Följande dag lade polisen ut ett nytt inlägg där de förklarade uttalandet och underströk att våldtäkt är ett brott de tar på allvar.

- Att polisen måste förklara sitt meddelande i efterhand visar tydligt att det inte gick som det var tänkt. Det är förstås lättare att komma med en förklaring i efterhand på sociala medier än till exempel i en tidning. Men de har ändå inte lyckats nå fram om de måste förklara sig. Och inte ens förklaringen verkar ha lyckats så bra, det kom fram i folks kommentarer att det ändå är oklart för dem vad polisen ville säga, säger Talvitie-Lamberg om diskussionen på Helsingforspolisens hemsida.

Myndigheter ska inte uttrycka sig som en kompis

Karoliina Talvitie-Lamberg tycker att myndigheterna absolut ska finnas på sociala medier. Där får de på ett bra sätt kontakt med människor. Men det gäller att vara tydlig och använda sociala medier på ett sätt som inte kan missförstås.

- Myndigheterna får gärna använda de sätt att uttrycka sig på som blivit vanliga i sociala medier. Det är ett annat slags kommunikation än till exempel en diskussion ansikte mot ansikte. Men myndigheter ska inte direkt imitera stilen på sociala medier. Hellre då satsa på att vara tydlig. Det är trots allt fråga om myndighetsinformation, säger Talvitie-Lamberg.

Myndigheter som vill informera publiken på Facebook eller Twitter får inte glömma att de är myndigheter.

- Det är inte fråga om kommunikation kompisar emellan. Det är sist och slutligen information som kommer uppifrån ner, och som ska ha ett tydligt mål, säger Karoliina Talvitie-Lamberg.

Läs också:
Överdirektör Paatero: Polisen tar våldtäkt på allvar
Polisen förklarar våldtäktsuttalande efter kritik

Läs också