Hoppa till huvudinnehåll

Så dealar du med kroniska snyltare

Vin betalas med betalkort
Vin betalas med betalkort Bild: Yle restaureng

Pengar och kompisar – hur går det ihop? Hur noggrann är du med att notan delas jämt? Ska man alltid betala tillbaka när kompisen bjuder på kaffe?


På sommaren när vi tillbringar mycket tid tillsammans tillkommer också den gemensamma räkningen och ibland uppstår irritation när någon inte betalar tillbaka sina lån, medan andra kanske tycker att det hör till att bjuda sina kompisar på en öl nu som då.

Myteriet lät Aktias regiondirektör i Österbotten Gösta Råholm lösa tre knepiga situationer.

Situation 1: Du och en kompis ska gå på bio. Du kommer först till platsen och per telefon kommer ni överens om att du köper biljetterna så länge du väntar. Hon säger att hon betalar när hon kommer fram, men pengarna syns aldrig till. Hur ska man göra?

- Har personen tidigare skulder till mig, så skulle jag inte köpa biljetten utan bara lugnt konstatera att du får köpa din när du kommer. Jag tycker man ska vara rakt på sak i dylika lägen. Inte låta det passera, utan signalera att tidigare skulder ska skötas först. Helt på centen behöver man ju inte räkna, men om det är fråga om en kronisk snyltare så skulle jag inte räkna med att pengarna kommer tillbaka. De brukar inte ändra sig med tiden.

Situation 2: Din vän ringer och vill att ni ska gå på öl eller kaffe. När ni väl ska betala har hon inga pengar och hon frågar överslätande om du kan ta den. Och det är inte första gången. Hon ska ”alldeles snart få lön/studiestöd”, men har aldrig pengar och bjuder aldrig tillbaka. Hur ska man reagera?

- Man kan kanske tycka att två euro inte är mycket, men det är själva principen som är viktig. Jag skulle kanske säga ”Hej, du har kvoten full hos mig nu!”. Små summor blir snabbt stora. Hur många två euron kan man acceptera? Blir du själv bjuden mellan varven är det inget problem. Men jag tycker faktiskt att man på förhand, i början av en middag, kan bestämma hur notan ska fördelas, så slipper man ta hela smällen i slutet av kvällen.

Situation 3: Du och en kompis åker taxi från förfest till nattklubb. Hon föreslår ”Tar du taxin, så bjuder jag på drinkar sedan!”. När ni väl har kommit in syns hon inte längre till. Hur gör man?

- Det här är ju en klassiker i stil med ”Jag har bara kort, inga pengar, kan du ta det?”. En sådan person kan inte få hålla på i all evighet. Det förstår gemenskapen i gänget förr eller senare. Jag tycker det är viktigt att ta upp det här på tumanhand och tydligt uttrycka sitt missnöje över att alltid vara den som betalar. "Hördu, jag vill inte vara den som alltid betalar".

Max 100 euro

Gösta Råholm säger att det man i första hand kan skicka sms med kontonummer till kompisen. Det är ett lätt sätt att påminna kompisen om att det finns en skuld obetalad. Som vän har man inget ekonomiskt ansvar för sina vänner om man själv har det knappt, men har man så det räcker ska man hjälpa vänner i kris.

Gällande summor över 50-100€ ska man noggrant överväga om man känner kompisen tillräckligt bra för att låna ut. Råholm säger att man ska fråga ut varför personen behöver pengar och hur det kommer sig att hen har hamnat i den situationen, för att försäkra sig om att det här lånet inte betyder ytterligare en svår skuld att betala tillbaka.

Tyck till i Myteriets egen undersökning. Hur noggrann är du med pengar bland dina vänner?
I Myteriets onsdagspodd får du också höra mer om ämnet!

Nyligen publicerat - X3M