Hoppa till huvudinnehåll

"Vargarna" är redan hungriga

Den finländska vargflocken har inlett förberedelserna mot basket-VM i Spanien med läger i Kisakallio. Basketlandslagets chefstränare Henrik Dettmann är inte orolig över skadeläget trots att Petteri Koponen på träning blev "biten" av Antto Nikkarinen.

Totalt var fem av truppens tjugo spelare oförmögna att träna på onsdag. Dettmann som är den enda finländare som deltagit i ett basket-VM, anser att det är bättre att skadorna kommer nu när en dryg månad återstår till VM.

- Faktum är att vissa av de skadade spelarna kunde ha medverkat på träning men eftersom det inte var nödvändigt kunde de ta det lugnt.

Finlands försvarsspel har ställt till med stora svårigheter för meriterade basketnationer under de senaste åren. Förvaret, som grundar sig på snabbhet, rörlighet och att man hinner försvara med två man mot en nära korgen, borde väl vara "scoutat" av alla motståndare nu.

- Egentligen så går det inte att förbereda sig mot vårt försvarsspel så det är jag inte orolig över. Tänk om någon faktiskt skulle ändra på sitt anfall på grund av vårt försvar. Det skulle ju vara fantastiskt och ett bevis på att vi leder ett slags produktutveckling i världen, konstaterade Dettmann. Vår koncept bygger på att spelarna har friheten att ta beslut inom spelet!

Finland var nia i EM i Slovenien och Dettmann ser många saker som ännu går att förbättra.

- Nu gäller det att ta ett steg till. Vi utvecklades mycket från EM i Litauen 2011 till EM i Slovenien 2013. Vi kan bli jämnare och fysiskare, bland annat.

Dettmann var chefstränare för bronslaget Tyskland i VM 2003. Då besegrade Tyskland USA. Nu spelar USA och Finland i samma grupp i VM i Spanien. Många sätter mycket fokus just på den matchen men Dettmann ser ingen risk i att det finländska laget skulle göra samma misstag.

- Det är ju en historisk match eftersom Finland spelar sitt första basket-VM någonsin. Vi kommer nog inte att be om amerikanernas autografer före matchen.

Finland åker härnäst till Tyskland på söndag. Den fjärde augusti kommer Litauen på besök till Helsingfors. Innan VM möter "Vargarna" ännu Litauen borta, Australien hemma och i Frankrike, där också de regerande europamästarna Frankrike bjuder upp till kamp.

I Finlands grupp i Bilbao spelar USA, Nya Zeeland, Dominikanska Republiken, Ukraina och Turkiet.

VM inleds för Finlands del 30.8 med matchen Finland-USA.