Hoppa till huvudinnehåll

Air Algérie-planet kraschade i Mali

Staden Gao fotograferad från luften i februari 2013.
Staden Gao fotograferad från luften i februari 2013. Franska soldater uppges ha observerat planet i ett svåråtkomligt område halvvägs från Gao till Kidal. Staden Gao fotograferad från luften i februari 2013. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL / PASCAL GUYOT gao

Enligt Malis president har Air Algérie-planet som försvann i morse har kraschat i öknen i norra Mali.

- Vi har precis nåtts av uppgiften att vraket hittats i området mellan Aguelhok och Kidal, uppger president Ibrahim Boubacar Keita enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flygplatsen i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou uppger på sin webbplats att franska trupper observerat planet på ett svåråtkomligt ökenområde halvvägs från Gao till Kidal. Air Algérie uppgav tidigare på Twitter att planet troligtvis störtat i Tilemsi i sydvästra Mali, ungefär 70 kilometer från staden Gao.

Hollande: "Frankrike utnyttjar alla sina resurser"

Passagerarplanet var på väg från Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou till Alger i Algeriet när det försvann från radarn 50 minuter efter starten. Planet hade 110 passagerare och 6 besättningsmän. Runt hälften av passagerarna var fransmän, enligt Air Algérie.

Franska presidenten Francois Hollande meddelade på kvällen att Frankrike utnyttjar alla sina militära resurser i Mali för att hitta planet. Frankrike har hundratals soldater i Mali, och även franska jaktplan letar efter planet.

Piloterna lär har bett om att få byta flygrutt när planet befann sig över Mali nära gränsen till Algeriet. Orsaken var dålig sikt på grund av storm och att piloterna ville undvika att åka för nära ett annat flygplan med samma rutt, säger en källa nära flygbolaget till AFP. Strax därefter förlorade flygledningen kontakten med planet.

Planet ägs av det spanska flygbolaget Swiftair.

Läs också