Hoppa till huvudinnehåll

Åland är toppklass!

Jontti Granbacka, Amanda Wallander och Michelle Wanström på galeasen Albanus.
Programledare Jontti Granbacka med Michelle Wanström och Amanda Wallander på galeasen Albanus. Jontti Granbacka, Amanda Wallander och Michelle Wanström på galeasen Albanus. Bild: Yle/Oskar Koivumäki albanus,amanda wallander,en svensk sommar i finland,jonathan granbacka,jontti granbacka,michelle wanström

Stockholmarna Amanda Wallander och Michelle Wanström spar inte på lovorden när de beskriver sin överraskningshelg på Åland.

- Allting vi har gjort har varit över förväntan och det roligaste, säger Amanda Wallander.

I fredags shanghajades de i Stockholm av Yles tv-team och fick redan samma kväll följa med till Åland och vara huvudpersoner i tv-programmet En svensk sommar i Finland. I Mariehamn med omnejd fick de uppleva båtbyggeri, Ålands första prideparad, seglats med galeasen Albanus, bastu och tandemcykling.

- Ni prickade precis rätt med saker som pride och tandemcykel, det är saker som vi har velat göra men inte ännu gjort. Det är som en semester vi hade planerat själva!

Amanda och Michelle säger att erfarenheten var så bra att de blev nyfikna på fastlandet också.

- Alla är så glada och trevliga och alla vinkar. Ni är mer öppna än i Stockholm och har en större gemenskap, säger Michelle.

Programmet där Amanda och Michelle upplever Åland sänds den 10 augusti på Yle Fem. Denna fredag fortsätter inspelningarna av En svensk sommar i Finland då Jontti åker till Oslo för att hitta svenskar att ta med sig till Hangö.

 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

 • Kati Koskela i en studio.

  Genom att se på ansiktsdragen kan hon sminka dig till en filmstjärna

  Kati Koskela har sminkat för Harry Potter-filmen.

  Kati Koskela har sminkat Lordi och efter det för Harry Potter-filmen Deathly Hallows. Hon är specialist på att titta på benstommen i ansiktet. Det formas av ljuset och skuggorna och får dig att bli en annan person. I Arena-serien Stilikoner kommer hon att förvandla kända finländska kvinnor till klassiska filmstjärnor.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje