Hoppa till huvudinnehåll

Åland är toppklass!

Jontti Granbacka, Amanda Wallander och Michelle Wanström på galeasen Albanus.
Programledare Jontti Granbacka med Michelle Wanström och Amanda Wallander på galeasen Albanus. Jontti Granbacka, Amanda Wallander och Michelle Wanström på galeasen Albanus. Bild: Yle/Oskar Koivumäki albanus,amanda wallander,en svensk sommar i finland,jonathan granbacka,jontti granbacka,michelle wanström

Stockholmarna Amanda Wallander och Michelle Wanström spar inte på lovorden när de beskriver sin överraskningshelg på Åland.

- Allting vi har gjort har varit över förväntan och det roligaste, säger Amanda Wallander.

I fredags shanghajades de i Stockholm av Yles tv-team och fick redan samma kväll följa med till Åland och vara huvudpersoner i tv-programmet En svensk sommar i Finland. I Mariehamn med omnejd fick de uppleva båtbyggeri, Ålands första prideparad, seglats med galeasen Albanus, bastu och tandemcykling.

- Ni prickade precis rätt med saker som pride och tandemcykel, det är saker som vi har velat göra men inte ännu gjort. Det är som en semester vi hade planerat själva!

Amanda och Michelle säger att erfarenheten var så bra att de blev nyfikna på fastlandet också.

- Alla är så glada och trevliga och alla vinkar. Ni är mer öppna än i Stockholm och har en större gemenskap, säger Michelle.

Programmet där Amanda och Michelle upplever Åland sänds den 10 augusti på Yle Fem. Denna fredag fortsätter inspelningarna av En svensk sommar i Finland då Jontti åker till Oslo för att hitta svenskar att ta med sig till Hangö.

 • Annegret Kramp-Karrenbauer

  Kalldusch för tyska socialdemokrater i Saarland - Merkels CDU tog hem segern

  Klar seger för Merkels kristdemokrater.

  Delstatsvalet i Saarland innebär en tillnyktring för de tyska socialdemokraterna. Efter jubel över att EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz leder partiet mot höstens förbundsdagsval fick partiet nu en kalldusch. Angela Merkels kristdemokrater tog hem segern.

 • Kerttu Niskanen.

  Kerttu Niskanen byter tränare: Pekka Vähäsöyrinki ny lots

  "Att vi bor på samma ort möjliggör bra och tätt samarbete".

  Skidåkaren Kerttu Niskanen presenterade en ny tränare på Instagram på söndag. Det här är en av de största förändringarna inför den kommande träningssäsongen, skriver Niskanen på Instagram.

 • Den förre premiärministern Boiko Borisevs parti Gerb leder knappt i opinionsmätningar

  EU-vänlig linje går mot seger i Bulgarien

  Det här var det tredje parlamentsvalet inom fyra år.

  Regeringspartiet Gerb ser ut att segra i parlamentsvalet i Bulgarien. Valet betraktas som ett linjeval mellan EU och Ryssland. Gerb stöder EU:s sanktioner mot Ryssland medan socialisterna vill häva dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje