Hoppa till huvudinnehåll

Christine Suvanto om ledarskap, balans och ”bara vara ”-tid

Christine Suvanto
Christine Suvanto christine suvanto

Christine ”Tina” Suvanto valde tidigt att lämna sitt eget tävlande i friidrotten för att istället senare ägna sig åt att leda och träna andra. Numera är hon förbundsordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund, SFI. Den första kvinnan på den posten.

Christine Suvanto är för många känd från sina många år som ledare i Hangö IK. Sedan ett halvår tillbaka är hon den som dessutom leder Svenska Finlands Idrottsförbund. Hon är den första kvinnan att leda SFI, något som hon inte tänkte så mycket på då det stod klart att hon blev ordförande.

- Nej, det hade jag inte tänkt på. Jag tänkte främst på vad mina styrkor är och vad jag kan bidra med. Det är en stor ära och ett stort ansvar att bli vald till ordförande för ett 100 år gammalt framgångsrikt förbund.

Ledarskap intresserar Suvanto mycket. Sidan om sina åtaganden inom friidrotten arbetar hon full tid med mental träning, coaching och coachutbildning. Balans är viktigt för henne. Hur når man då bäst någon slags balans i den vardagliga stressen?

- Genom att göra det man brinner för. Mycket av vår tid går åt till sådant ”man borde” göra, istället för att en stund stanna upp och fundera över vad jag verkligen vill göra, vilka är mina värderingar och styrkor. Då man vet det går det också lättare att prioritera det vi sysslar med och lämna bort sådant som egentligen inte ger oss något.

Att vara närvarande i det vi gör, det vill säga att då vi tränar eller arbetar, gör vi det till 100%. Det betyder att både kropp och knopp är på plats. Då vi har ledig tid har vi också ledigt till 100%. Det är viktigt att också våga planera in ”bara vara”- tid och att tillåta oss njuta av den med gott samvete.

Finsk friidrott mår bra

För tillfället går det bra för finsk friidrott. Under sommaren har många fina resultat uppnåtts av olika idrottare och med EM i Zürich inför dörren är det många som börjar tala om medaljer. Vad är hemligheten kring dessa framgångar och på vilket sätt har SFI varit med och påverkat denna utveckling?

- ”Hemligheten” är att tänka långsiktigt och målmedvetet, vilket jag tycker SFI är bra på.

Suvanto lyfter också fram klimatet inom SFI som en framgångsfaktor. Lägerverksamheten där lovande juniorer får träna tillsammans med erfarna och framgångsrika idrottare bidrar också till utvecklingen. Flera framgångsrika idrottare, som till exempel Mikaela Ingberg, Conny Karlsson, David Söderberg och Johan Meriluoto, fungerar dessutom som tränare och förebilder.

- SFI är som en stor finlandssvensk familj med många duktiga tränare och idrottare.

Två-årigt ordförandeskap

Christine Suvanto har ett ordförandeskap som sträcker sig över två år. Två år då hon som förbundsordförande skall försöka se till att fortsätta driva den positiva utvecklingen framåt.

- För mig är det viktigt att idrottarna och tränarna får ägna sin tid och resurser på träning och tävling i lugn och ro. Sen ska förbundet backa upp och stöda på bästa möjliga sätt.

Som ledare är det viktigt att ha klara mål och spelregler. Som idrottsledare ser Suvanto det som mycket viktigt att man intar ett coachande förhållningssätt som innebär att möjligheter ses och lyfts fram. Det gäller att hitta en balans mellan att agera som stöd och också våga lita på att ens adept klarar uppgiften. En inte helt enkel uppgift för en tränare
.
- Det är otroligt viktigt att adepten och tränaren tillsammans sätter klara mål. Målet ska vara tillräckligt stort och utmanande så att det känns pirrigt och motiverande att arbeta mot målet, inte för lätt och inte för svårt. Där är tränarens roll viktig, att våga utmana idrottaren passligt.

Suvanto menar att det ibland kan vara för mycket fokus på ett delmål som till exempel en biljett till EM eller VM. När delmålet har nåtts så sker det en urladdning som i sin tur ibland leder till att prestationen på värdetävlingen, EM eller VM, kan bli en besvikelse. Därför, menar Suvanto, är det viktigt med ett stort mål som sedan delas upp i många motiverande delmål.

Jämlikhet

Inom idrotten diskuteras ofta jämlikhet. Idrott handlar idag mycket om resurser. Resurser som reda pengar men också tillgång till, och möjligheten, att kunna satsa på sin idrott. De flesta är överens om att alla skall kunna erbjudas samma möjligheter inom idrotten, men är det verkligen så att alla har samma möjligheter? Att kombinera elitidrott, utbildning och arbete är svårt. En utmaning som Christine Suvanto är väl medveten om

- Under mitt första halvår som förbundsordförande har jag haft möjlighet att bekanta mig med simningen och lagt märke till hur svårt det är att kunna erbjuda simning som ett alternativ för alla. Hallhyrorna är dyra och träningstiderna är begränsade och för att nå framgång i simning krävs otroligt många träningstimmar.

Risken med detta, som Suvanto ser det, är att Finland riskerar gå miste om många talangfulla simmare då kostnaderna skjuter i höjden. Däremot ser hon ljusare på saken då man tittar mot friidrotten.

- Friidrotten är rätt jämlik speciellt för de yngre idrottarna. Den som vill friidrotta har ekonomiskt möjligt att friidrotta. Friidrott kräver ingen dyr utrustning då man börjar.

Läs också