Hoppa till huvudinnehåll

Dr. Alban: "Publiken i Finland är bättre än i Sverige"

Arkivbild: Hemma hos Dr. Alban. Bild: Linnéa Sjöholm / Yle dr. alban

Musikfestivalen Down By The Laituri pågår som bäst och på torsdagkvällen ställer sig en taggad Dr. Alban på strandscenen i centrala Åbo.


- Det känns bra och coolt och jag längtar till kvällens spelning. Jag har varit i Åbo många gånger tidigare och jag gillar Åbo. Jag gillar också publiken och överhuvudtaget tycker jag att det är bättre publik i hela Finland än i Sverige, säger Dr. Alban och fortsätter:

- För publiken här är livlig och sjunger med. De gungar och hänger med bättre än i Sverige. Publiken i Finland är inte blyg.

Din konsert blir säkert en nostalgikick för många, men för alla som ännu inte har upplevt din musik, varför får man inte missa din konsert på Down By The Laituri?

- Precis som du säger blir det total nostalgi, bara hits och sedan blir det kanske en eller två grejer från nytt material. Alla yngre får också höra den nya låten ("Around The World") från Melodifestivalen och den har de nog upplevt. Om inte det så tror jag att varenda familj har spelat "It's My Life" någon gång.

Dr. Alban flyttade från Nigeria till Sverige när han var 23 år för att läsa till tandläkare. För att finansiera sina studier jobbade han även som DJ och efter ett tag tog musiken mer och mer plats och i skrivande stund har Dr. Alban sålt inte mindre än 16 miljoner skivor världen över.

Han beskriver själv hemligheten till det enorma genomslaget med att han kom fram med en helt egen stil.

- Jag gjorde min egen grej och var ingen kopia. That´s it. Det var bra låtar och bra refränger, det svänger och det gungar. Folk gillar det.

"Alla får ta med dansskorna"

Nu har Dr. Alban hunnit bli 56 år och utanför sina spelningar fokuserar han mest på sin familj och sina två barn. Familjen har också följt med till Åbo.

- Vi har precis kommit hit och strax ska vi åka iväg och bada, säger han när Yle Åboland ringer honom på onsdagkvällen och fortsätter sedan med att hylla Åbo som stad.

- Det är en vacker och stad och gott om svensktalande. Man känner sig som hemma i Åbo och dessutom är ju publiken här bra.

Hur ser ditt drömscenario ut för konserten här i Åbo?

- När It´s My Life spelas vill jag att det ska vara peak, det är hela grejen. Att alla ska skrika, hoppa och dansa.

Vad har du för hälsning till Åbopubliken som laddar upp för din spelning på Down By The Laituri?

- Alla får ta med dansskona och komma och gunga när jag spelar. De får inte komma när alla andra spelar, säger han med ett skratt och tillägger:

- Vi kommer nog att ha trevligt med alla mina hits.

Dr. Alban är en hälsosam man
Down By The Laituris webbplats

Läs också