Hoppa till huvudinnehåll

"Intressant, en annorlunda resa"

En scen ur Vägen hem på Pellinge
En scen ur Vägen hem på Pellinge Bild: Yle/Eivor Lindholm scen ur vägen hem

Om en knapp vecka är det urpremiär på pjäsen Vägen hem på Pellinge i Borgå. Teatergruppen repeterar intensivt inför premiären den sista juli.

Vägen hem handlar om Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs förhållande till Pellinge, ur Pellingebornas perspektiv. Pjäsen baserar sig på vykort och brev som Tove Jansson skickade till Pellingebor från sina resor.

Annorlunda pjäs

Det är intressant, men en annorlunda resa, säger Jan Andersson, som spelar bonden Rurik, en ortsbo i pjäsen. Den skiljer sig från pjäser som vi tidigare har spelat och mycket känns igen här från Pellinge.

Det går att känna igen originalen bakom rollerna i pjäsen, säger Jan Andersson. Men man kan också ta fel och det kan väcka diskussion om vem förebilderna egentligen är. Jan Andersson tycker att han genom pjäsen har fått en annan bild av Tove Jansson. Han har fått en bättre inblick i personen bakom namnet.

En av de yngsta skådespelarna är Linn Rosqvist. Hon spelar både irriterande sommargäst och barn i pjäsen. Linn tycker att det är intressant att se hur pjäsen växer fram hela tiden och hur de olika scenerna får ett sammanhang när de knyts i hop. Linn Rosqvist visste inte så mycket om Tove Jansson annat än genom Muminböckerna. hon tycker att nu bärjar känna personen bakom namnet såsom Jan Andersson.

Linn Rosvist tycker att det börjar bli nervöst nu när premiären närmar sig. Kanske mest för att pjäsen har väckt så mycket uppmärksamhet och stort intresse, publiken har stora förväntningar.

- Jag vet inte vad publiken förväntar sig, säger i sin tur Paul Andersson. De som bara har läst Muminböckerna kan ha svårt att förstå pjäsen och Tove Janssons förhållande till skärgården. Vägen hem är ingen komedi, den är kanske mera kultur säger Paul Andersson och syftar på de pjäser teatergruppen tidigare har spelat på Pellinge. Paul Andersson tycker inte att det är känsligt att pjäsen handlar om Pellinge, men säger att det är klart att den inte hade spelats om Tove Jansson fortfarande levde,

Paul Andersson är överraskad över att förhandsintresset är så stort. Han förundrar sig över att folk fick reda på vad som var på gång innan de ens hade annonserat ut föreställningarna,

En lång väg till Vägen hem

Kim Gustafsson, pjäsens författare och regissör säger att det har varit en balansgång att välja ut vilka kort och brev som kunde tas med. Det fick inte vara för privat och intimt och dessutom handlar pjäsen också om hans egna släktingar.

Våren 2013 började han tillsammans med sin farmor Greta Gustafsson välja ut de kort pjäsen skulle basera sig på. Men redan för två år sedan bestämde teatergruppen på Pellinge att följande pjäs skulle ha någonting med Tove Jansson att göra.

Vägen hem uppförs i ett båtskjul vid Eidisviken på Stor-Pellinge. Skärgårdshemmanet är den plats där familjen Jansson tillbringade sina somrar i många decennier. Publiken kommer alltså delvis att se samma skärgårdsvyer som Tove Jansson.