Hoppa till huvudinnehåll

Kritiserat sopsystem får tummen upp i Kimitoön

Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats
Ännu finns den regionala insamlingspunkten i Södra hamnen i Nagu kvar. Avfallstunnor vid sopinsamlingsplats Bild: Yle/Johanna Ventus södra hamnen

I höst förändras sophanteringen i Pargas skärgård. Det nya sopsystemet har fått mycket kritik men i Kimitoön, där man redan infört motsvarande system, fungerar allt bra.


Wilhelm Liljeqvist vid sin fiskodling i Kasnäs.
Wilhelm Liljeqvist är nöjd med hur sophanteringen fungerat i Kimitoön. Wilhelm Liljeqvist vid sin fiskodling i Kasnäs. Bild: YLE/Antti Lempiäinen wilhelm liljeqvist
En överväldigande del av de tips från Åboland som kommit in till Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården handlar om det nya sopsystemet som i höst införs i Pargas skärgård. När Yle Åboland tidigare skrivit om sopsystemet har kommentarerna strömmat in och också i Facebook gruppen "Skärgårdspolitikernas officiella grillsida" har diskussionen gått het.

#FixaSkärgården

I oktober förändras sophanteringen i stora delar av Nagu, Korpo och Houtskär så att de regionala sopkärlen försvinner. I stället ska alla hushåll ha eget sopkärl. Skärgårdsborna är oroliga bland annat för hur alla små grusvägar ska hålla för de stora sopbilarna och frågar sig varför Åbonejdens avfallsservice (TSJ) förändrar ett system som fungerat bra.

Enligt Cati Huhta, invånarservicechef vid TSJ, har man inget annat val än att förnya systemet. De regionala insamlingskärlen missbrukas och att sortera om avfallet i Åbo blir dyrt. Huhta hänvisar också till att motsvarande system fungerat bra på Kimitoön. Företagare Wilhelm Liljeqvist i Kasnäs minns hur diskussionen i Kimitoön gick när sopsystemet där skulle förnyas.

- Det fanns en del osäkerhet över hur det nya systemet skulle fungera. Kommer sopbilarna att ta sig fram och kommer det att fuskas och slängas sopor i grannens kärl?

Men enligt Liljeqvist oroade man sig i onödan.

- Visst fanns det några småproblem i början. Sopbilen hade vissa problem att ta sig fram men det gick snabbt att rätta till. Sedan dess har systemet fungerat bra och jag är väldigt nöjd, säger Liljeqvist.

Förändringen av sopsystemet i Pargas skärgård träder i kraft den 1 oktober i höst. I Kirjais i Nagu har man förberett sig genom att bilda ett gemensamt soplag. Målet är att Kirjais ska ha mellan 100 och 150 hushåll i sitt nät.

Läs också

Fixa skärgården