Hoppa till huvudinnehåll

Mycket alger i de sydvästra havsområdena

Det finns nu rikligt med blågrönalger i havet.

I de sydvästra havsområdena förekommer det mycket rikligt med blomningar av blågrönalger, visar Miljöcentralens lägesrapport.

Omfattande blomningar av blågrönalger har observerats i södra Skärgårdshavet, västra Finska viken och norra delen av Östersjöns huvudbassäng.

#FixaSkärgården

Ovanligt stora ytansamlingar av blågrönalger bildades under helgen i de nämnda områdena.

I fjol fanns det betydligt mindre alger under vecka 30, delvis beroende på kraftig vind.

Läget just nu motsvarar den prognos som i början av juni gavs för sommaren. I vintras kom det in rikligt med näringsrikt djupvatten som blandades med ytskiktet och det här är en bidragande orsak till den rikliga algblomningen.

I insjöarna är förekomsten av blågrönalger normal för tidpunkten och mängden har bara ökat lite sedan förra veckan.

Undvik all kontakt med vattnet

Man ska inte simma i vatten som har blågrönalger, eftersom en del av algblomningarna är giftiga. Vattnet ska inte heller användas i hushållet, för att tvätta sig eller i bastun. Gifterna försvinner inte genom kokning av vattnet.

Speciellt farliga är algerna för barn och husdjur.

Här kan du besökta en interaktiv karta med information om algläget den här veckan.

I den här artikeln som också är en del av Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården kan du läsa och höra vad professor Erik Bonsdorff har för förslag på åtgärder för att komma till rätta med algerna i Östersjön.

Miljöcentralen publicerar varje torsdag en algöversikt på sin webbplats.

Miljöcentralen har också publicerat en video på Youtube som visar algblomning mellan Porkala och Helsingfors. Materialet är filmat på onsdagen.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Fixa skärgården