Hoppa till huvudinnehåll

”Trovärdigt” terrorhot mot Norge

Myndigheterna varnar att ett terrordåd planeras i Norge de närmaste dygnen. Polisen har få detaljer men hotet anses trovärdigt.

I Norge varnar säkerhetspolisen PST för att landet kan utsättas för ett terrordåd inom kort. Enligt PST tyder underrättelseinformation Norge har fått från en utländsk säkerhetstjänst på att det finns långtgående planer på ett terrordåd mot något mål i Norge.

Exakt, när var och hur dådet ska utföras vet polisen inte. Men beredskapen har förhöjts, och bevakningen vid sannolika mål som flygplatser, tåg- och busstationer och på livliga platser i städer har förstärkts.

Trovärdigt hot

Enligt PST får polisen in liknande uppgifter då och då, utan att det leder till någon varning i offentligheten.

Den här gången valde myndigheterna att gå ut med en varning, eftersom informationen anses trovärdig och hotet därför anses vara verkligt.

Polisen hoppas också att varningen kan avskräcka gärningsmännen, då de blir medvetna om att myndigheterna känner till att det finns planer på en attack.

PST menar att hotet verkar vara kopplat till mänskor som har återvänt till Norge efter att ha deltagit i inbördeskriget i Syrien. Polisen säger ändå att de inte vet vem eller vilka personer det är frågan om.

En stor polisstyrka har ändå mobiliserats för att undersöka och försöka förhindra att terrorplanerna sätts i verket.

Ökad bevakning vid finska gränsen

Den finländska Skyddspolisen har varit i kontakt med norska myndigheter angående varningen om terrorhotet i Norge.

Enligt Skyddspolisen gäller hotet specifikt Norge och sträcker sig inte till Finland.

Vid Finlands gräns mot Norge intensifieras ändå gränsbevakningen på grund av terrorhotet.

Man kommer att införa kontroller vid gränsen. De finländska och norska gränsmyndigheterna har kommit överens om åtgärderna.

I Finnmarka på den norska sidan av gränsen höjs polisens beredskap. Den finska gränsbevakningen uppger att man som en del av den ökade övervakningen också inför gränskontroller mellan Finland och Norge.

NRK: Planer på terrordåd mot Norge

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes