Hoppa till huvudinnehåll

Byggfirmor: Norra hamnen säljs billigt

En plankarta som visar hur bostadshus kan byggas i Norra hamnen i Ekenäs.
Plankartan från 2008 visar hur bostadshus med tillhörande båtplatser kunde byggas i Norra hamnen. En plankarta som visar hur bostadshus kan byggas i Norra hamnen i Ekenäs. Bild: Raseborgs stad mäenpää rakennus,Ekenäs

Tomtpriset och bötessumman för bostadsdelen i Norra hamnen i Ekenäs är alldeles för låga. Det säger några större lokala byggföretag som Yle Västnyland har talat med.


I Norra hamnen planeras både affärslokaler och bostäder. De två delarna har delats upp i två olika avtal eftersom den nya planen för köpcentrumdelen ännu inte är klar.

Under våren förhandlade Raseborgs stad och byggherren Mäenpää Byggnads Ab fram ett avtal som stadsstyrelsen inte godkände. Politikerna ville då ha starkare bindningar mellan de både områdena så att inte bara ena delen blir verklighet.

Norra hamnen i Ekenäs
Såhär ser området ut idag. Norra hamnen i Ekenäs Bild: Hans-Erik Nyman norra hamnen i ekenäs,Ekenäs

I juni skrev parterna under ett nytt planeringsreserveringsavtal. Kort och gott innebär avtalet till exempel att Mäenpää betalar 400 000 i böter om affärscentrumet inte förverkligas.

Priset för bostadstomten är 1,2 miljoner euro och tomten för det tilltänkta köpcentrumet kostar 1 250 000 euro. Det betyder att Mäenpää betalar sammanlagt 1,6 miljoner euro (tomten plus böter) om affärsdelen skrotas.

Inte så stark bindning?

Staden hävdar att avtalet nu binder Mäenpää starkt och att vitessumman är bra. Men bostadstomtens pris samt vitesumman har fått många byggföretag i regionen att höja på ögonbrynet. Det är billigt för en tomt mitt i stadens kärna med utsikt över havet.

- Sådär spontant låter det inte som så hemskt mycket pengar, säger John Lindqvist, vd för VN Bygg.

Plan över Norra hamnen
Såhär kan Norra hamnen se ut i framtiden. Plan över Norra hamnen Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab Ekenäs,plan för norra hamnen

Lindqvist påpekar att han inte känner till avtalet och att summorna måste sättas i proportion till projektets storlek.

- Det är klart att 400 000 låter mycket men i byggprojekt så är det inte så mycket, säger han.

Roger Lindberg från byggföretaget Rolinda säger till Hufvudstadsbladet (23 juli) att bötessumman är en struntsumma och att Mäenpää kan göra en storvinst på bostäderna med havsutsikt.

Företaget Rolinda har utvecklat grannområdet till Norra hamnen till ett bostadsområde.

Norra hamnen i Ekenäs
I dagsläget är största delen av Norra hamnen är ingärdad. Norra hamnen i Ekenäs Bild: Yle/ Minna Almark citymarket,Ekenäs

180 euro per kvadratmeter

Flera företag i branschen vill inte uttala sig offentligt i frågan eftersom de är rädda att det kommer inverka på deras relation med Raseborgs stad. Men de anser att staden säljer området väldigt billigt.

Totalt finns det 6500 kvadratmeter byggrätt för bostäder i Norra hamnen. Mäenpää betalar alltså drygt 180 euro per kvadratmeter. Med vitessumman inräknad stiger priset per kvadratmeter till knappt 250 euro.

Yle Västnyland har talat med tre fastighetsförmedlare om vad priset per kvadrat kunde vara i en bostad i Norra hamnen. Förmedlarna jämför bostäderna med de i Gyllene Svanen som Rolinda byggde på andra sidan järnvägen. Där är priset 4000 euro per kvadratmeter. Förmedlarna tror att bostäderna i Norra hamnen skulle vara i samma prisklass.

Kostar att bygga i Norra hamnen

Det finns också byggföretag som har avvikande åsikt i frågan. Vid Ekenäsföretaget K. Jousmaa Ab påpekar man att det kostar att bygga i Norra hamnen. Företaget var till en början intresserat av att bygga bostäder i hamnen men intresset svalnade när företaget tittade närmare på området. Det skulle helt enkelt bli för kostsamt att bygga och svårt att få bostäderna sålda när priset blir högt.

Ett staket med förbudstext: Obehörig vistelse förbjudet inom hamnområdet. Tekniska centralen.
I dag är området inte så gästvänligt. Ett staket med förbudstext: Obehörig vistelse förbjudet inom hamnområdet. Tekniska centralen. Bild: Yle/ Pia Santonen förbudsskylt. staket,Ekenäs

Vill inte bygga affärer

Också Rolinda och VN Bygg var intresserade av att bygga i Norra hamnen. Men båda företagen ville hålla sig till bostäder och drog sig ur när det visade sig att Raseborgs stad ville ha både bostäder och affärer i området.

John Lindqvist är fundersam över varför staden vill ha båda delarna.

- Affärslägenheter bygger man där det finns behov. Att tvinga någon att bygga affärslokaler, som kanske inte behövs, för att få bostäder låter lite konstigt i mina öron, säger han och frågar sig hur attraktiva lägenheterna är om man bygger ett stort affärskomplex bredvid.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland