Hoppa till huvudinnehåll

Carmela Walder: Miljö och service engagerar i Östnyland

Carmela Walder jobbar på Radio Vega Östnyland
Carmela Walder jobbar på Radio Vega Östnyland Bild: Yle/Teemu Kortelainen carmela

Yle Nyheter har både i radio, tv och på webben under en hel vecka lyft upp teman kring skärgården. Allt baserar sig på tips från allmänheten. Det kom in så mycket intressanta tips att vi tyvärr inte hann granska dem alla.

Här i Östnyland kom det in elva tips om olika frågor vi kunde granska i vår skärgård. Då jag tittade igenom listan första gången hade jag svårt att välja vad jag skulle satsa på först, allt verkade intressant. Jag hann tyvärr inte igenom alla tips, men fick rota i flera intressanta frågor. Det handlade om livskvalitet i skärgården, miljöfrågor, service och planläggning.

Luktande sopor och överfulla kärl

På måndag handlade det mycket långt om sopor och sophantering. Problemet med dumpad elektronik, målfärg och ackumulatorer fortsätter vid sopstationerna i Tirmo och Gumbostrand. Såsom Tirmobon Bo-Johan Johansson konstaterade: "Sopstationerna är inga återvinningsstationer" och det här skriver jag under. En person konstaterade mycket talande att det är underligt att folk får elektroniken till sopstationen, men inte lyckas köra den ända till Domargård eller Mömossen.

Otto-båten som samlar in sopor i skärgården har varit en framgångshistoria. År efter år samlar färjan in massvis med sopor, till exempel gammal metall som har skräpat bakom lider i årtionden. Då metallen vittrar sönder kan djur och barn lätt skada sig på den. Det var härligt att se att det fungerar och att träffa en entusiastisk besättning.

På tisdag fick jag ta del av min kollega Sune Bergströms intressanta kolumn om hur vattenkvaliteten vid hans strand har förändrats under femtio år. Det positiva var att läget igen håller på att bli bättre.

Skärgårdens betydelse

Sen var det dags att snacka om vad skärgården betyder för Borgå. Jag märkte att skärgårdsbor och politiker talar ett helt annat språk. Båda hade vettiga argument, men såg på saken ur helt olika synvinkel. Jag tycker synd om skärgårdsborna som har fått kämpa och kämpa för att hålla skolor, daghem och annan service kvar, men kampen har ofta bara gått ut på att förlänga det dystra ödet med några år.

Många upplever att det nog satsas på fritidsbosatta och att det är bra att skärgårdsborna finns för att serva dem sommartid, men då skärgårdsborna vill ha service så upplevs det bara som dyrt och besvärligt.

Kampen om bil- och båtplatser är hård och blir troligen allt hårdare i framtiden. De som bor i skärgården måste komma i land och är tvungna att hyra bil- och båtplats privat. Parkeringsplatserna vid de allmänna bryggorna är proppfulla och det är ibland svårt att ta iland där på grund av alla båtar. De allmänna bryggorna borde göras större och parkeringen organiseras på vettigt sätt, men mycket handlar om statens brist på pengar.

Pellingebor är bittra över att de har fått vänta på en ny delgeneralplan i flera år. Det är svårt att planera för framtiden då så mycket är osäkert och många med företagsidéer vågar inte förverkliga dem. Beslutsfattare och tjänstemän säger å sin sida att läget inte är så hopplöst eftersom man kan få bygga med undantagslov. Jag förstår att det inte är kul att vänta, men inser också att planläggning är en knepig process och att det tar tid då alla markägare ska höras.

Miljöfrågor aktuella

Havsbotten blir allt syrefattigare, det visar undersökningar som fartyget Aranda har gjort. Det är beklagligt att höra om syrefattiga botten och hur snabbt de levande organismerna antingen dör eller flyr.

Positivt är att Borgå å mår betydligt bättre än för tjugo år sedan och att Lovisa å är en pärla. Lappträsket jämnar ut flödet i Lovisa å och förhindrar att ån torkar ut sommartid. Det var intressant att höra att algblomningarna i Lappträsket inte påverkar vattenkvaliteten i ån och att Lovisaviken är ett naturligt reningsverk med sina vassar och sitt rika djurliv. Jag har aldrig tänkt på Lovisaviken som en barnkammare.

Sen pratade vi om muddring, är det bra eller dåligt? Jag inser ju att bönder inte vill ha sin mark under vatten på våren och att folk inte vill ha vatten i källaren, men det var helt nytt för mig att höra att översvämningar är bra för naturen. Översvämningar för upp näringsämnen på åkern och är naturens sätt att gödsla. Det här för tankarna till Nildeltat, grunden för all kultur och välfärd i det forna Egypten.

Jag är allt mera övertygad om att skärgården är en tillgång som vi bara måste ta vara på och att människor med rötter i skärgården ska få bo kvar. För oss alla är det hjärtskärande att slitas upp från våra rötter och skiljas från bekanta miljöer och mänskor. Det ska inte heller skärgårdsborna behöva göra på grund av brist på service, för lång skolväg eller brist på bussturer.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland