Hoppa till huvudinnehåll

Sommarmat med Morgonöppet- Kräftsäsongen är här

Kräftor
Kräftor Bild: Yle/Helena von Alfthan kalatukku e. eriksson

– God hygien är a och o när det kommer till kräftkok. Lagen ska koka ordentligt och sedan när kräftorna kylts ner ska de förvaras tillräckligt svalt, säger inköps- och försäljningschef Martin Söderström på Kalatukku Eriksson.

På fiskfabriken kokas flera hundra kräftor på en gång i en 120 liters gryta. För dem som kokar kräftorna själv hemma gäller det att plocka fram den största kastrullen.

– Det viktigaste är att du har en tillräckligt stor gryta och inte har för många kräftor i samma gryta. Det är också viktigt att du inte kokar krondillen för länge. Det lönar sig att lägga i första krondillen när du värmer upp lagen, och när det har kokat en stund så tar du bort dillen. Efter det kokar du kräftorna och lägger en ny dill. Kokar du dillen alltför länge så blir det en lite bitter eftersmak, säger Martin Söderström.

Martin Söderström vid kräftgrytorna
Martin Söderström vid kräftgrytorna. Martin Söderström vid kräftgrytorna Bild: Yle/Helena von Alfthan martin söderström. kräftor

Eriksson har funnits sedan år 1880, och kokar nuförtiden kring 400 000 kräftor varje år när det drar ihop sig till säsong. Här är Erikssons recept för kokta kräftor:

4-6 personer

40 levande kräftor
5-6 l vatten
1,5 dl grovt havssalt
3-4 sockerbitar
1-2 knippen krondill
(2 dl öl eller vitt vin, valfritt)

Gå igenom kräftorna och se till att alla är levande. Skölj kräftorna om det behövs.
Koka upp vattnet i en stor kastrull, lägg i saltet och sockret samt hälften av dillen. Vill du ha i vin eller öl i lagen hälls det också i nu. Låt dillen koka med lagen en stund och lyft sedan bort den.
Koka inte fler än tio kräftor i gången. Lägg i kräftorna en i taget och låt lagen koka upp igen. Koktiden för normalstora kräftor är ca 10 minuter, räkna tiden från det att lagen kokar igen.
Lyft upp kräftorna på ett fat för att svalna.
Upprepa processen tills alla kräftor är kokta. Lägg i ny krondill i lagen och låt den sedan svalna. Kräftorna och lagen kan svalna tillsammans, men det tar oftast längre tid. Kräftorna kan också ställas svalt medan lagen svalnar i rumstemperatur. När lagen är sval läggs kräftorna i. Låt kräftorna dra i kylskåp eller annat tillräckligt svalt utrymme i minst 6 timmar i lagen, gärna tills nästa dag.

Samma lag kan användas till att fräscha upp frysta kräftor. Koka då upp lagen med hälften av dillen, låt den svalna något och sila den över de frusna kräftorna. Lägg i ny dill. Låt kräftorna tina i lagen, räkna med att det tar sin tid så gärna tills nästa dag.

Kräftor i lag är känsliga, så undvik i mån av möjlighet att röra de kokta kräftorna eller lagen med händerna. Använd rena kärl och köksredskap och håll ett öga på förvaringstemperaturer. Det är helt i sin ordning att vara litet trött dagen efter en kräftskiva, men matförgiftning är onödigt att servera.