Hoppa till huvudinnehåll

Borgå ser till att Tove syns i stadsbilden

Riimikko säljer Muminkort
Leksaksaffären Riimikko i gamla stan säljer postkort, och har sitt traditionella Muminhus i skyltfönstret. Riimikko säljer Muminkort Bild: Yle/ Frida Lönnroos tove100

Hur ser det ut när man vandrar omkring i Borgå? Märks jubileumsåret för Tove Jansson av i stadsbilden, eller är det bara de mest uppenbara platerna i Borgå som firar hundraåringen?

Yle Östnyland skickade ut sin spanande reporter Frida Lönnroos för att ta reda på hur synligt jubileet är. Det blev bland annat ett besök på Konstfabriken, biblioteket, stadsparken och Grand.

1. Kultur och böcker inget för morgonpigga

Det första jag får lära mig, den hårda vägen, är att kultur inte är något för de morgonpigga. Från redaktionen i gamla stan i Borgå traskar jag glatt till Konstfabriken på andra sidan ån. Klockan är halv tio och hela byggnaden är tom, förutom två turistinformatörer som sitter i infon. De berättar för mig att utställningen Tove och skärgården först öppnar klockan 11. I Konstfabriken finns också en tillfällig pop up- affär som säljer Tove Janssons böcker och Muminprylar. Men jag får återkomma dit.

Utanför stadsbiblioteket blir det också några minuters väntan, då bibban öppnar dörrarna klockan 10. Jag får prata med Catharina Latvala från barn- och ungdomsavdelningen. Hon säger att Toves böcker har varit mycket populärare än vanligt.

- Efterfrågan är betydligt större i år, men visst har Tove Jansson alltid synts, vi har haft gjort besök i skolorna. Sagoveckorna handlar i år om Tove Jansson. Under hösten kommer våra läsecirklar handla om Toves böcker. Så det är nog extra mycket fokus på henne i år. Vi har skaffat extra mycket böcker, två kassar som man får låna för skolklasser, böckerna är mer efterfrågade än tidigare.

Latvala berättar vidare att hennes kollegas Mumin- amigurumir, alltså virkade Muminfigurer, ska placeras i montern som finns på barnavdelningen. Den 11.8 börjar också en stor utställning i nedre salen som har namnet Tove och böckerna.

2. Tove Jansson och Muminhysterin

Att fira just Tove Jansson är tacksamt, enligt Latvala, eftersom det finns något intressant för även barn, i och med Mumin. När Runeberg hade jubileum var det svårare att hitta något som passade barn när biblioteket turnerade i skolor och daghem. Och det kan man ju förstå.

Enligt vad jag har hört var Tove trött på Muminvärlden. Riktigt trött. Därför tycker jag själv man skulle kunna fokusera mer på författaren Tove, men visst är det kul att Mumin får leva vidare för ännu en generation åtminstone. För barnen slipper inte undan Mumintrollet, i stadsparken i Borgå har nyss öppnat en lekplats med Muminhus och allt. Kanske det är en kompensation för den nöjespark som Borgå aldrig fick, utan istället hamnade i Nådendal. Lekparken ser verkligen inbjudande och fräsch ut, så det är ett kul inslag i Borgå, jubileum eller ej.

3. Tove i stadsbilden

Hur tydligt syns det då att Borgå firar Tove Jansson? För mig som jobbar med nyheter går det inte att missa, men hur är det med folket på stan? På torget sitter ett par som ser trevliga ut, så jag går fram och frågar dem om de märkt av Toves jubileum. Både Harri Hopeamaa och Pirjo Lahtinen uppskattar att Borgå stad satsar på Toves födelsedag och åtminstone Pirjo har hört talas om utställningen i Konstfabriken. Harri Hopeamaa läste inte Mumin som barn då det inte intresserade honom, men han tycker Tove Jansson är okej.

På Grand visar det sig att Toves bror Per Olov Janssons fotoutställning inte har öppnat än, först den 8.8. Oliver Saal som sitter i infon önskar också alla välkomna till vernissaget och litteraturseminariet Tove och barnen som hålls två dagar senare. Det låter riktigt intressant, så det går jag gärna på.

4. Konstfabriken ett Jansson- mecka

Från Grand går jag än en gång över ån, till Konstfabriken. När jag kommer dit ser jag direkt en Mumingrej- en sandskulptur föreställande Muminfamiljen runt en fyr. Den är dock förstörd till stor del, och de flesta av figurerna har tappat ansiktet, bokstavligen. Vandaler. Mårran är den enda figur som man lätt känner igen, hon har bara fått en spark i magen. Så här såg skulpturen ut som ny.
Nåja, Tove och skärgården- utställningen har öppet, och också pop up- affären som Pellinges lokala livsmedelsaffär Söderby- boden håller öppen fram till sista augusti. Jag blir faktiskt imponerad av utställningen och den lilla shopen. Det är gemytligt och faktiskt trivsamt. I butiken kan man köpa en massa saker, och Toves alla böcker finns att hitta. Amanda Lindell som idag står vid kassaapparaten säger att vykort och Vem ska trösta Knyttet- boken säljer bäst. Janne Ekman som är producent för utställningen är riktigt nöjd med besöksantalet på utställningen. I dag är till och med två busslaster med finska turister här.

5. Finns det något för utländska turisterna

På torget i Borgå syns inga tecken på att Tove Jansson fyller 100 år. Förvånansvärt nog märks det inte heller av i gamla stan. Inte vid första anblick i alla fall. Inte ens inredningsaffären Teetee som brukar ha Mumingrejer har något Mumininfluerat framme nu. På håll ser jag en skock japanska turister och jag undrar om de vet att Muminmamman Tove har jubileum.

Men visst satsar Borgå stad stort på Tove i år. Det är en massa utställningar, teaterpjäser och barnfester. Och så lekplatsen med Mumintema.

Bland annat detta går att se nu eller snart.
Nu - tills vidare: Sandskulptur utanför Konstfabriken föreställande Muminfamiljen
Nu - 30.8 Utställningen Tove och skärgården
Nu - 31.8: Pop up- affär i Konstfabriken
11.8 - 6.9: Utställningen Tove och böckerna i Borgå stadsbibliotek
8.8 - 30.9: Per Olov Janssons fotografiutställning i Grand