Hoppa till huvudinnehåll

"Finlandssvenska idrottare kan bli ännu bättre"

Christine Suvanto, Hangö
Christine Suvanto är ordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund. Christine Suvanto, Hangö Bild: Yle/ Bubi Asplund suvanto christine,Raseborg,Ekenäs

Christine Suvanto som är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion och styrelseordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund.


- Första halvåret har mera gått till att komma in i sysslan och att efterträda Kjell Krook som varit ordförande i 34 år. En annan viktig sak har varit att få vår nya sportchef Petra Stenman installerad i sitt jobb, säger Christine Suvanto.

- Mitt jobb går ut på att organisera det hela och se till att allting löper. Sportchefen är ute på fältet, men så behövs det kansliarbete och strategier. SFI har klarat sig otroligt bra om man tänker att den finlandssvenska befolkningen är fem procent i Finland och på FM-nivå har vi tagit ungefär femton procent av medaljerna.

- Jag tror att det mycket den där familjekänslan, som till exempel det att våra stora stjärnor deltar i tävlingar och olika läger och gör precis samma saker som de här unga lovande idrottarna. Det gör att man får idrotta med de här förmågorna, säger SFI-ordförande Christine Suvanto.

- Det här är helt fantastiskt.

"Alltid kan vi bli bättre"

På frågan om vi finlanssvenskar kan bli ännu bättre, svarar Christine Suvanto så här:

- Absolut. Alltid kan vi bli bättre. När jag ser alla dessa ungdomar som idrottar nu vet jag att det kommer att ske.

Cykling, friidrott, kraftsport och simning

Svenska Finlands Idrottsförbund har fyra grenar på sitt program (cykel, friidrott, kraftsport och simning), men visst har man andra grenar också. Dessa har egna förbund.

- Till exempel gymnastik, friidrott, skidning och orientering som underlyder Finlandssvenska Idrott. De här har, kanske av tradition, hållit ihop och de passar ganska bra ihop, säger Suvanto.
Hon säger att SFI är ett förbund som finns till för hela Svenskfinland och ingalunda är huvudstadscentrerat på något vis.

- Vi finns nog närvarande ända från Österbotten, via Hangö till Östnyland. Vi är en stor familj, där alla diskuterar och alla är representerade, säger hon och nämner fördelningen av ordförandeposterna som ett bra exempel.

Christine Suvanto är från Nyland, första viceordförande Johan Storbjörk är från Österbotten och andra viceordförande Christian Jansson från Åland.

- Jag har arbetat för öppenhet och samarbete. Bara det kommer idéer så lyssnas det nog.

"Sea Horse Week är fint"

Som Hangöbo har Christine Suvanto förstås sett och upplevt det stora hästevenemanget Sea Horse Week som avslutades på söndagen.

- Det är ett otroligt ståtligt och fint evenemang. Vi brukar bjuda gäster till Hangö just det här veckoslutet för att de ska få se hur trevligt det är, säger hon.

Också Fred Sundwall, generalsekreteraren i Finlands Ryttarförbund berömmer Sea Horse Week. Han ger evenemanget tio plus i vitsord.

- Allting var väldigt fint ordnat och vädret var helt super. Alla tävlingar hade mycket publik, också de här regiontävlingarna, som sällan har någon stor publik, säger Sundwall.

"Som i Central-Europa"

Han säger att arrangörerna också hade fått underlaget på banan i fint skick.

- Ingen ryttare klagade på det. Den investering som gjorts i underlaget har varit en lyckad investering, säger Sundwall.

Han säger att Sea Horse Week har en plats i alla ryttares hjärtan.

- Den här Grand Prix som är vår sådan här stjärntävling har fem deltävlingar och en alltså i Hangö. Och som plats är ju Hangö fin. Förutom Salo är det här enda platsen där vi får tävla i centrum av staden.

- Hangö är ändå ännu mera speciellt för att det känns som om man skulle vara någonstans i Central-Europa, i Tyskland, Holland eller Belgien, mycket publik och mycket intim stämning, säger generalsekreterare Sundwall och riktar ett stort tack till Hangö stad.

Lyssna också på Sportmåndag del 1.

Läs också