Hoppa till huvudinnehåll

När jag inte orkar med livet, orkar livet med mig

Marcus Birro är en av Vegas sommarpratare 2014
Marcus Birro är en av Vegas sommarpratare 2014. Marcus Birro är en av Vegas sommarpratare 2014 vegas sommarpratare 2014

- Jag har under hela mitt liv varit väldigt mycket bättre på att dikta än på att leva. Jag är stämd i en lägre tonart. Jag har ett ständigt lågtryck runt hjärtat, ett kretsande vemod som aldrig lämnar mig, berättar Marcus Birro i sitt sommarprat.

Marcus Birro är svensk författare, poet och skribent. Bekant bland annat från På Spåret, som han vann tillsammans med finlandssvenska Johanna Koljonen 2010, och som krönikör i Expressen. Nu är Marcus Birro också Vegas sommarpratare.

Sommarpratet handlar bland annat om när han förlorade ett barn. Det ägde rum i Finland.

- Vi slogs för hans liv i tolv dygn på det där sjukhuset men han klarade sig inte.

När sköterskan kommer in
sval, blek, tunn, ljus, finsk
går jag ut
Jag orkar inte sitta där och höra henne leta efter Dantes hjärtljud

Marcus Birro är bosatt i Stockholm med fru och två barn, en pojke och en flicka. Både hustru och barnen är finländska medborgare, själv är Marcus italiensk medborgare.

- Jag har under de senaste tio åren varit ute på en halsbrytande resa, mäktig nog att kasta vilken man som helst över bord. Men jag lever ännu och står stolt vid relingen och blickar ut över ett liv som blivit både märkligare, häftigare, sorgligare och galnare än jag någonsin trott vara möjligt.

I sitt sommarprat bjuder Birro på insikter och stämningar ur sitt eget liv. Om egna tillkortakommanden som skribent, som förälder, som medmänniska. Birro reflekterar över sin starka tro och stunder av lycka tillsammans med barnen. Det är öppet och avslöjande sommarprat med en skarp och klar blick för samhället omkring.

- Det är inte livet som rusar i väg. Det är vi. Livet har inget tempo. Livet är en inbjudande, grönskande dunge men vi lever våra liv på en motorväg och har ingen aning om vad vi missar. Allt bara sveper förbi. Tills vi själva dör en dag. Och då finns det inte längre någonstans att fly.

Marcus Birro sommarpratar den 28 juli kl. 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega. Du kan lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan. Också som podcast.

Bland annat de här låtarna spelar Marcus Birro i sitt Sommarprat

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Nyligen publicerat - Vega