Hoppa till huvudinnehåll

Punktornet i Kottby

Ozzi Tapio vid Vuoritalos ruiner
En gammal punkare rastar sin hund vid Vuoritalos ruiner Ozzi Tapio vid Vuoritalos ruiner Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle vuoritalos ruiner

Första gången jag var i tornet var i början av 90-talet då jag ung och oförstörd for dit med en gymnasiekompis. Några punkare satt och söp i stearinljussken och jag ville närmast hem till mamma.

Öde hus

Det här är en serie om öde hus och ställen där vi besöker allehanda platser som Gud och samhället glömde bort.
Här kan du kolla in alla husen.

Det här gamla brandkårstornet på en kulle mitt i det idylliska trähusområdet i Kottby i Helsingfors var som gjort för Murder junkies. GG Allin själv dog ju redan 1993 men hans bror Merle och trummisen Dino var ännu med och de spelade med en ny sångare.

När det begav sig fick GG Allins band oftast spela oannonserade på övergivna bensinstationer och illegala fester. Det blir lätt så när scenshowen består av att kasta sin eget bajs på publiken och kissa på golvet samt ge stryk åt publiken. Inte nödvändigtvis i den ordningsföljden.

Jag ids inte ens försöka förklara ifall ni inte är insatta... Men tillbaka till Vuoritalo. Jag rotade i tv-arkivet och hittade riktiga punkpärlor från 80-talet fram till tornets sista år. Den intellektuella nivån är ställvis bedrövlig, men vilja och en sorts flegmatisk iver finns där. Och en semi-ung Pelle Miljoona har också fångats på bild!

Knark och graffiti

När jag cyklar kring Kottby inser jag att jag inte minns var tornet fanns. På ett berg sitter några övervintrade punkare och dricker bärs och spelar på ett trummset de riggat upp i skogen. Det visar sig att jag är på alldeles fel ställe.

Senaste gången var det mörkt och kallt och jag minns att Vuoritalo såg minst sagt skrämmande ut. Det var alldeles sönderklottrat, klientelet som gick där var inte precis från Dressmans reklamer och det var klart att också andra njutningsmedel än sherry och kaffe avnjutits i kretsarna.

Stearinljus och en naken trummis

Med jämna mellanrum blev det strömavbrott och då satt punkarna i ljuset av stearinljus i tornets stora sal som saknade fönster. Jag tror jag växlade ett par ord med Merle Allin som hade långt Fidel Castro-skägg. Dino var påklädd men han hade färgat håret och skägget grönt. När Murder Junkies började borstade han först tänderna bakom trummsetet och klädde sedan av sig alla kläderna.

Bara minnen kvar

Där punkarnas torn en gång fanns finns nu bara en stenhög och en sandplan. En gammal punkare kommer gående över berget med sin hund. Ozzi Tapio har en GG Allin-badge på rockärmen, en Venom-flagga på ryggen och han dricker en öl. Han minns mycket väl Vuoritalo och vi snackar en lång stund om huset och finsk punk. Idag är det ganska tyst med anarkin i Kottby.

Lönnkrog, kyrka och teater

Det gamla brandkårstornet byggdes 1923 som torn för frivilliga brandkåren. Det fanns planer för festsalar och diverse andra utsvävningar men de förblev kvar på ritbordet.

Efter andra världskriget och fram till 70-talet höll kommunisterna till i byggnaden och på 80-talet köpte Helsingfors stad det fallfärdiga tornet för tusen mark. Vatten eller avlopp har huset aldrig haft men trots det har tornet genom åren hunnit fungera som bl.a. folkskola, teater, barnträdgård, balettskola, bilverkstad, kyrka och under förbudstiden förståss som lönnkrog. Utan regelbunden uppsyn och verksamhet började tornet småningom förfalla och 1985-1986 rasade delar av taket och övre delen av trappan. 1988 köpte staden byggnaden för att riva den.

Punkarnas förening Vox Populi fanns i huset (och i buskarna omkring på klipporna när nöden kallade) redan på 80-talet. Under 90-talet försökte Kottby stadsdelsförening göra om tornet till lokal för invånarna i Kottby men det gick till sist i stöpet. Punkarna kom tillbaka (Punk Ry) och var där ända fram till vappen 2006 då man firade avskedsfest i tornet. 2010 brann tornet mystiskt och ruinerna revs 2012.

Länkar

I bloggen ”Esoteerinen maantiede” finns en utförlig historik.

Här finns bilder från avskedsfesten.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle