Hoppa till huvudinnehåll

Temadagar värda att fira

Kalender.
Kalender. Bild: Yle/Louise Lindberg temadagar

I ära av den internationella tigerdagen funderar vi på vilka andra temadagar vi skulle vilja införa i kalenderåret. Vad sägs om en dag ägnad åt croissanter till exempel? Nami!

I dag är det den internationella tigerdagen, och dessa kattdjur är inte de enda som har fått en egen dag i kalendern. Nej, så gott som varje dag är det något som firas - allt från terrakottakrukans dag till semikolonets dag. Hm, dessa dagar bryr jag mig kanske lika lite om som alla hjärtans dag. Däremot finns det andra saker jag gärna skulle fira lite extra bara för att de är så bra! Och så skulle de göra livet litet bättre, om så bara för en dag.

Croissantens dag

Det finns mazarindagen och till och med punschrullen har en egen dag, och ingen av de två är ens goda. Men croissanter är kanske det godaste som finns! Du kan äta det sött eller salt och du kan framförallt äta hur mycket som helst av detta spröda mästerverk. Croissanten skulle absolut förtjäna en helt egen dag.

Hemgjorda delikata croissanter
Hemgjorda delikata croissanter Bild: YLE/Strömsö croissant

En dag fri från sociala medier

Sociala medier i all ära, men ibland kan jag till och med bli irriterad på mig själv för att jag lägger ned så mycket tid på att scrolla och likea. Det är bilder, statusar, skämt och gnäll som folk delar med sig av hur mycket som helst varje dag. Hur skönt skulle det inte vara om alla bara bestämde att en dag vara helt och hållet utan allt det här? Varje år då denna dag inträffar skulle jag ordna en fest så att alla bara kan umgås med varandra för en gångs skull, utan bilder och telefoner.

Rimdagen

Jag tycker rim är så himla bra
Därför borde de en egen dag ha
En dag då du ska rimma om något kul
Till exempel att en Teletubbie kan vara gul och ful
Tänk om någon skulle ragga upp dig med ett rim
"Tjena, du har så fint skinn. Vill du kanske bli min?"

Otrevliga dagen

En dag då du inte behöver vara trevlig. Inte mot någon. Du är bara helt blank och vanlig, utan att anstränga dig. Tänk så skönt! Och det viktiga här är att alla är med på noterna. När jag går till butiken vill jag inte att butiksbiträdet ska vara trevlig mot mig, för då får jag dåligt samvete om jag inte är det tillbaka. Alla ska bara vara tysta och säga endast det nödvändigaste. Inga falska leenden eller komplimanger. Bara kyla och ärlighet.

Sminkfria dagen

Kvinna speglar sig
Kvinna speglar sig Bild: Glowimages. kosmetika

Fastän det inte finns en officiell sminkfri dag (ännu), brukar jag ha såna rätt ofta ändå. Därför tycker jag att vi bra skulle kunna ha minst en dag om året då alla är iklädda sin naturliga skönhet. Då skulle ingen behöva känna sig mer naken än den andra. För hur snygg smink än gör en så finns det inget skönare än att kunna gnugga sina trötta ögon utan att se ut som en panda efteråt.

Nyligen publicerat - X3M