Hoppa till huvudinnehåll

Utredare stoppades igen i östra Ukraina

förstörst hus i horlivka
Staden Horlivka i östra Ukraina har drabbats speciellt hårt i strider mellan regeringsstyrkor och proryska separatister förstörst hus i horlivka Bild: EPA/IGOR KOVALENKO horlivka

I östra Ukraina har strider mellan regeringstrupper och proryska separatister än en gång förhindrat internationella utredare från att komma fram till platsen där flyg MH17 kraschade för snart två veckor sedan, uppger det nederländska justitieministeriet.

Gruppen med holländska och australiska utredare kunde inte lämna staden Donetsk för att fara till kraschplatsen, eftersom det förekommer häftiga strider nära flygplansvraket.

Nederländerna har bett Ukraina sluta strida vid vraket.

Det är nu tredje dagen i rad som observatörerna inte kan komma fram till platsen på grund av strider, och på måndagen uppgav de att de är innerligt trötta på situationen.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE meddelade på tisdagen att de kommer att skicka observatörer till gränsen mellan Ukraina och Ryssland i separatistkontrollerade områden. Västländerna har beskyllt Ryssland för att förse rebellerna med vapen.

Tiotals döda civila på en dag

Lokala myndigheter i östra Ukraina säger att 22 civila har dödats på bara ett dygn i de hårda striderna.

Fem åldringar ska ha dödats när ett åldringshem träffades av artillerield. Rysk TV visade bilder på kroppar i rullstol som var intäckta med filtar. I staden Horlivka, som kontrolleras av regeringstrupper, rapporterade borgmästaren att 17 människor, varav tre var barn, har dött i attacker.

Under de senaste veckorna har raketer som inte går att styra använts i striderna, vilket har gjort att dödssiffran har stigit och civila har utsatts. Människorättsgrupper har hårt kritiserat användningen av raketerna, och FN varnade i en rapport om att det kan leda till brott mot mänskligheten.

Sammanlagt över 1100 människor har dödats i konflikten.

Ryssland beskyller FN för skenhelighet

Ryssland säger att FN:s senaste människorättsrapport som behandlar striderna mellan ukrainska regeringstrupper och proryska separatister inte är objektiv, utan till och med skenhelig.

Det ryska utrikesministeriet säger att rapporten inte nämner gripandet av ryska journalister i östra Ukraina och regeringstruppernas användning av tungt artilleri mot civila.

Samtidigt planerar EU att införa hårdare sanktioner mot Ryssland. Beslut om sanktioner fattas på tisdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes