Hoppa till huvudinnehåll

Ebola väcker oro också utanför Västafrika

Karta över utspridningen av ebola (22.6.2014).
Karta över utspridningen av ebola (22.6.2014). Bild: Yle ebola

Ebolaviruset har dödat över 670 människor i Västafrika, och oron är nu stor för att viruset ska sprida sig ytterligare.

Ebola utgör ett hot för Storbritannien, säger den brittiska utrikesministern Philip Hammond till BBC. Storbritanniens regering har kallat till krismöte för att diskutera det dödliga viruset. Hittills har inga britter drabbats av det dödliga viruset, och det finns inga sjukdomsfall i landet, men Storbritannien ser mycket allvarligt på risken för att viruset sprids.

Fram till i dag har epidemin i de fattiga länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone drabbat 1 200 människor. Över 670 människor har dött av sjukdomen sedan det första fallet uppdagades i februari. Ett fall har bekräftats i Nigeria.

Världshälsoorganisationen WHO betecknar epidemin som den största ebolaepidemin någonsin visavi antalet insjuknade, antalet dödsfall och geografisk spridning.

Enligt EU:s kommissionär för humanitär hjälp, Kristalina Georgieva, måste också EU vara på sin vakt. EU - som i dag beslöt att ekonomiskt stöda bekämpandet av ebola ytterligare - anser ändå att risken för att viruset skulle sprida sig till Europa är liten för tillfället. De flesta sjukdomsfall i de drabbade länderna har påträffats i avlägsna trakter, och dessutom har de som insjuknat och de som varit i kontakt med insjuknade uppmanats att isolera sig, konstaterar EU.

Ebolaläkare dog själv i sjukdomen

Läkaren Sheik Umar Khan, som ledde kampen mot ebolautbrottet i Västafrika, blev själv smittad av viruset och avled i tisdags i Sierra Leone. Också andra sjukvårdare har drabbats.

I fredags avled en amerikan i ebola, rapporterar Aftonbladet. Mannen började må dåligt ombord på ett flygplan då han var på väg från Liberia. Mannen reste via flygplatser i Ghana och Togo innan han anlände till Nigeria.

Det är oklart hur många människor han var i kontakt med under resan. Hälsoorganisationer kartlägger nu passagerare och flygpersonal som kan ha träffat mannen.

Flera västafrikanska flygbolag har dragit in flygningar till Liberia och Sierra Leone. Samtidigt skärps kontrollen av passagerare. Flyg till hårt drabbade städer har ställts in.

Biståndsorganisationen Läkare utan gränser uppger att smittan ingalunda är under kontroll. Enligt organisationen krävs det omfattande åtgärder av regeringar och biståndsorganisationer.

Ebola stoppar fotboll i Liberia

Ebolaepidemin har stoppat all fortbollsverksamhet i Liberia, uppger Liberias fotbollsförbund LFA.

Förbundet har beslutat att stoppa all fotbollsrelaterad verksamhet på obestämd tid för att förebygga ytterligare spridning av viruset.

Hanteringen av smittade bekymmersam

Fallen av ebola har påträffats i några månader. Under den tiden har de sjuka omhändertagits och begravts på ett sätt som har kunnat innebära risk för spridning av viruset.

Viruset sprids genom hudberöring och vid kontakt med kroppsvätskor. Smittan kan lätt spridas i sådana fall då människor inte förstår vikten av att isolera smittade patienter. På ett sjukhus i Sierra Leone fritogs en smittad kvinna av sina släktingar.

Ett problem i samband med hanteringen av de smittade är att folk inte tror att sjukdomen är så allvarlig, eller att de inte tror att smittade personer faktiskt har just ebola. Människor litar inte heller på myndigheterna och en del påstår till och med att myndigheterna hittat på sjukdomen för att få in pengar från andra länder.

Misstron gentemot myndigheter kan leda till att smittade vägrar uppsöka vård, och att offren göms i de drabbade byarna.

Ebolavirus
Ebolavirus Bild: Cynthia Goldsmith / Centers for Disease Control and Preventionb / EPA ebola

WHO ser tre huvudsakliga skäl bakom smittans spridning; traditionell begravning av döda i byarna, den tätt packade befolkningen kring de större städerna i Liberia och Guinea samt den blomstrande handeln över nationsgränserna i i regionen.

Myndigheterna uppmanar människor att inte äta apor och fladdermöss eftersom man misstänker att djuren sprider smittan.

Dödlig sjukdom

Rapporter om ebolaviruset kom först från Guinea i februari. Sedan spred det sig till Liberia och Sierra Leone. Sjukdomen har påträffats också i Demokratiska republiken Kongo, Gabon, Uganda och Sydsudan.

Ebola förorsakar influensaliknande symptom som snabbt tilltar. Till symptomen hör uppkastningar, huvudvärk, diarré, muskelsmärtor samt inre och yttre blödningar förorsakade av bristande koagulering. Det finns inget vaccin eller annat botemedel mot sjukdomen. Symptomen behandlas med dropp, vätskeersättning och febernedsättande mediciner.

Närmare 90 procent av de infekterade dör av viruset. Patienter har dock en bättre chans att överleva om viruset upptäcks och behandlas i tid.

Inkubationstiden är 2-21 dagar.

Läs också:
Finsk läkare: Epidemin kan stoppas
Ökad medvetenhet kan stoppa ebola
Världshälsoorganisationen WHO: Ebola

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes