Hoppa till huvudinnehåll

Flera alternativ för hjärtkirurgin - men slutet kan vara nära

Operation
Operation Bild: YLE: AP Graphics Bank operation

Kirurger från Åbo, patienterna till Umeå eller en fortsättning med inhyrda läkare. Det är tre av alternativen för hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus. Men 2017 kan det ändå vara slut.

Arbetsgruppen som funderar på framtiden för bland annat hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus har bråda tider. På måndagens möte diskuterades bland annat möjligheten att kirurger från Åbo universitetssjukhus skulle komma upp till Vasa och operera.

Per Hellman
Per Hellman Per Hellman Bild: Yle/Anna Ruda per hellman

Tidigare har man också diskuterat med överläkaren i hjärtkirurgi på universitetssjukhuset i Helsingfors men ett samarbete med Åbo ter sig troligare. Per Hellman (Sdp) sitter med i arbetsgruppen och föreslog i början av sommaren att kirurger från Åbo skulle resa upp till Vasa och nu verkar han ha fått gehör för förslaget.

- Man kunde tänka sig att kirurger från Åbo skulle komma till Vasa och operera i två veckors perioder, säger Hellman.

Hellman är av den uppfattningen att det skulle bli billigare än att fortsätta som hittills, det vill säga med inhyrda läkare.

Kari Kuttila, som också sitter med i arbetsgruppen, är överläkare för hjärt- och thoraxkirurgin på Åbo universitetssjukhus och bekräftar att man ska reda ut vilka samarbetsmöjligheter som finns. En av möjligheterna är just Hellmans förslag.

Umeå också en möjlighet

Arbetsgruppen utesluter inte att man från hösten fortsätter avtalet med Satucon och de inhyrda läkarna från Kuopio. Men också Hans Frantz (Sfp), ordförande för sjukvårdsdistriktets styrelse, säger att ett samarbete med Åbo skulle vara vettigt.

Hans Frantz (sfp)
Hans Frantz Hans Frantz (sfp) Bild: YLE/Filip Stén hans frantz

- Det är väl det mest naturliga i och med att vi hör till Åbo ERVA-område, säger Frantz.

En annan möjlighet är ett samarbete med Umeå. Sjukvårdsdistriktets styrelse besökte sjukhuset i Umeå för cirka ett halvt år sedan.

Då försäkrade man styrelsen om att betjäning på finska inte är något problem, eftersom man dagligen får in patienter med finska som modersmål. Hjärtkirurger från Umeå besöker Vasa den 18 augusti.

- Vi har sett deras prislistor och priserna är konkurrenskraftiga, säger Frantz.

I så fall skulle man använda sig av båttransport över till Umeå för patienter som inte är i akut behov av vård, medan akutfallen skulle föras över med helikopter.

Frantz säger att det inte är allt för många patienter som man skulle behöva skicka med helikopter och att det därför inte skulle vara så dyrt som det kanske låter.

Inga egna kirurger

Det finns förstås ytterligare ett alternativ: att hitta och anställa egna hjärtkirurger med ansvar för verksamheten, enligt Regionförvaltningsverkets krav. Men där har man än så länge kammat noll.

- Diskussioner förs hela tiden men än så länge har ingen lovat att de kommer till Vasa, säger Frantz.

Kostnaderna kan innebära slutet för hjärtkirurgin

Ja det finns alltså olika möjligheter för hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus. Men det som främst oroar Hans Frantz är kostnaderna. Vården i Vasa är för dyr och om några år kan det vara ödesdigert.

- Vi vet i dag att vår service i Vasa är för dyr. Vi är dyrare än både Seinäjoki, Karleby, Björneborg och Åbo inom en hel del diagnoser. Så det viktigaste för oss är att få ner våra kostnader, säger Frantz.

Är det främst hjärtkirurgin som är för dyr?

- Också den. Men det finns mycket annat också.

Vasa kan alltså hamna i offside från och med 2017 när de nya vårdområdena inrättas och huvudansvaret finns nere i Åbo. Kari Kuttila på Åbo universitetssjukhus tror att de nya vårdområdena antagligen innebär slutet för hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus.

- Det är nog så med social- och hälsovårdsreformen att pengarna inte räcker till allt. Och då måste man göra det där det blir billigare, säger Kuttila.

Det här förvånar inte Hans Frantz.

- Han (Kuttila) vet ju att det är Åbo som ska börja upphandla. Och om vi år 2017 fortfarande har ett lika litet patientunderlag och vår service är betydligt dyrare än på andra sjukhus, så bedömer väl han att Åbo inte längre kommer att köpa från Vasa, säger Frantz.

Arbetsgruppen håller sitt nästa möte den 12 augusti. Då förväntar man sig att kunna ta ställning till ett eventuellt samarbete med Åbo universitetssjukhus.