Hoppa till huvudinnehåll

Kajaken är mer än ett sommarfordon

Peter Lindström med kajaken "Bad banana".
Peter Lindström med kajaken "Bad banana". Peter Lindström med kajaken "Bad banana". Bild: Yle/Kati Enkvist peter lindström

Kan du simma, kan du också paddla kajak. Ett fritidsintresse som ligger Peter Lindström varmt om hjärtat. Lindström är född och uppvuxen vid havet och gillar långa utflykter ute i det fria.

Det spelar ingen roll vilket väder det än må vara, att ge sig ut på sjön och paddla går alltid bra.

- Vyerna är oslagbara. Men vissa gillar att fotografera, tävla eller bara öva eskimosvängar. Det finns något för alla, säger Lindström.

Lindström åker på både kortare kvällsutflykter och längre åkturer ut i yttre skärgårdsbandet. Då blir det ofta övernattning.

- Det kräver förstås packning. I vattentäta förpackningar så att kläderna hålls torra. Längden på rutterna kan variera från allt mellan 100 meter till 100 kilometer.

Vid hård vind stannar man hemma

Även om det går att ge sig ut med kajaken i de flesta väder menar Linsdtröm ändå att man ska vara ytterst försiktig vid hård vind och åska.

- Att paddla iväg med en kolfiberpaddel i åskan är inte att rekommendera, eftersom den leder ström. Vågor klarar man nog av av men sedan när vinden ökar i styrka så blir det värre.

I år började kajaksäsongen redan i februari.

- Ifjol förde jag loggbok och då var jag ute i sammanlagt 47 dagar med "Bad banana" som mina kompisar har döp kajaken min till. Det beror på att den är gul nertill och svart upptill. De tycker att den har börjat ruttna uppifrån. säger Lindström och skrattar.

Säkerhet är a och o

Flytvästar på rad.
Säkerheten går alltid först. Här hänger flytvästarna på rad Flytvästar på rad. Bild: Yle/Kati Enkvist flytvästar

Det gäller att vara föreberedd ute till sjöss.

- Alla är vi noga med att se till att flytvästen är på. Vi övar som sagt också eskimovändningar och hur man kan yhjälpa sin kompis ifall de hamnar illa ute. Man ska alltid ha med sig torra kläder så att man smidigt kan byta om ifall man blir blöt. Men det här ett intresse som passar alla mellan 5-90 åringar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten