Hoppa till huvudinnehåll

Unga mormoner söker kärleken i Nådendal

Festinord samlar unga mormoner i Nådendal
Runt 600 unga mormoner deltar i evenemanget Festinord. Festinord samlar unga mormoner i Nådendal Bild: Yle/Johanna Ventus träff för unga mormoner i nådendal

Evenemanget Festinord samlar 600 unga mormoner från hela värden i Nådendal. De flesta är singlar och många hoppas hitta sin framtida partner under evenemanget.

Brigitta och Thomas Hulldin deltar i Festinord 2014
Brigitta och Thomas Hulldin träffades på ett evenemang kyrkan ordnade. Brigitta och Thomas Hulldin deltar i Festinord 2014 Bild: Yle/Johanna Ventus mormoner samlas i nådendal
Festinord har ordnas så gott som varje år sedan 1966 och samlar i år kring 600 medlemmar av Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga i Nådendal. De flesta deltagare kommer från Norden men totalt kommer deltagarna från 14 olika länder. Gemensamt för de alla är att de är mellan 18 och 30 år och de flesta är singlar. Många hoppas hitta någon de kunde se en framtid tillsammans med under veckan.

- Jag har nyss fyllt 18 och är mest här för att ha kul, säger Hanna Jansson från Sverige som är med på festinord för första gången.

Josefine Haukkola och Josef Kääriä är två av 600 unga mormoner som samlats i Nådendal
Josef Kääria och Josefine Haukkola vill ha en partner med samma värderingar. Josefine Haukkola och Josef Kääriä är två av 600 unga mormoner som samlats i Nådendal Bild: Yle/Johanna Ventus unga mormoner
Madeleine Viktorstam som varit med flera år säger att hon gärna skulle träffa någon.

- Visst skulle det vara kul att träffa någon man tycker om. Vi får se här finns ju 600 ungdomar så det är ju matchmaking på hög nivå, säger Madeleine och skrattar.

Enligt Thomas Hulldin från Sverige, som fungerar som rådgivare åt de unga under veckan, är det viktigt att den här typen av evenemang ordnas.

- I skolan kanske det finns en eller två som delar som delar samma värderingar. Och att bara dela samma värderingar räcker inte, det måste ju också klicka, säger Thomas och ler mot frun Birgitta han träffade på en likande konferens för snart 50 år sedan.

Även om värderingar inte är allt är det många av ungdomarna som under evenemanget hoppas hitta någon som delar deras åsikter. Josef Kääriä från Sverige tycker det är viktigt att hans framtida fru är mormon.

- Jag ju har sett hur mycket kyrkan gett mina föräldrar.

Josefine Haukkola från Åbo håller med.

- Jag har också sett vad det gett mina föräldrar och mina morföräldrar före dem och det vill jag också ha den dag jag gifter mig.

Hur är det, får mormoner gifta sig med någon som inte hör till kyrkan?

- Det finns de som gifter sig utanför kyrkan så visst går det. Men det kan bli problem när barnen växer upp och man ska bestämma om de ska uppfostras inom kyrkan eller inte. Det kan bli komplicerat med det är fullt möjligt, säger Hulldin.

Evenamanget Festinord började i Nådendal 29 juli och pågår fram till lördag 2 augusti i Nådendal.