Hoppa till huvudinnehåll

Bar försenas när tillståndsstämplare tar semester

Joakim Stenius, Marko Aikio och Niklas Roiha, som står bakom Brewdog baren i Femkanten
Joakim Stenius (vänster), Marko Aikio och Niklas Roiha utanför den blivande baren Joakim Stenius, Marko Aikio och Niklas Roiha, som står bakom Brewdog baren i Femkanten Bild: Yle/Julie Ebbe marko aikio

Förhoppningen var att en ny bar vid Femkanten skulle öppna sina dörrar redan i augusti, men när myndigheterna är på semester förblir tillstånden ostämplade. Visionen är ändå klar, tidigt i höst ska den punkiga Brewdog-baren vara öppen för gäster.

- Att det var just Brewdog var helt avgörande för att vi ville göra det, berättar Niklas Roiha som tillsammans med Joakim Stenius och Marko Aikio står bakom den nya baren. Det är ett känt varumärke, och så har de en liknande attityd gällande bland annat marknadsföring som vi har. Det ska vara ungdomligt, lite punkigt och raffigt. Både vi och de vågar släppa ut den inre rebellen.

Brewdog är ett ungt, skotskt ölbryggeri, och deras ölrestauranger har förutom i Storbritannien också öppnats på ställen som Stockholm. När bryggeriet i sin blogg efterlyste ett nytt ställe att öppna bar på var det många som föreslog just Helsingfors.

- De var nog ganska överraskade över att intresset var så stort just i Helsingfors. De hade ju aldrig varit här. De kom på besök, tyckte att stället skulle passa bra och så började de efterlysa någon att sköta baren. Vi skickade in ansökan, och så kom de hit och intervjuade oss. Det måste ha klickat på något sätt för några dagar senare ringde de och sa att de tycker att vi är lämpliga, berättar Roiha.

Förutom bryggeriets egna produkter kommer 35-40 procent av utbudet att bestå av andra drycker.

- Det Brewdogs barer står för är "premium". Oberoende vad det är vi säljer, vin, öl, cider, så ska de hålla en hög nivå, berättar Roiha.

Trögt med tillstånd

Den nya baren kommer att finnas på hörnet av Skepparegatan och Skarpskyttegatan, i Kansallis-Osake-Pankkis gamla lokaler. Utrymmet är ungefär 200 kvadratmeter stort och kommer att rymma ungefär 100 gäster. Arbetet för att omvandla lokalen till barmiljö är ännu i startgroparna, eftersom de slutliga tillstånden fortfarande saknas.

- Den finska sommaren är inte hemskt företagarvänlig när myndigheterna håller stängt, konstaterar Roiha. Joakim Stenius tillägger:

- Ingenting händer när de som stämplar pappren inte är på jobb. Det har varit det knepiga med tillstånden.

Bland annat väntar de på tillstånd att bygga om toaletterna. Också när det gäller isolering finns det en del att arbeta med innan baren kan slå upp sina dörrar.

- Det är inte en nattklubb vi öppnar, det vill vi poängtera. Musiken kommer ligga strax över pratnivå. Men så klart kräver det arbete att se till att isoleringen håller. Vi måste ju testa, hur mycket låter musiken och hur mycket låter det när 100 människor pratar samtidigt? Vi gör allt vi kan för att de som bor ovanför ska få vara i fred, säger Stenius.

Att övertyga husbolagets styrelse om att deras affärsidé passade in krävde lite arbete, berättar Roiha, men det gick bra till slut.

- Vi kollade runt efter en passlig lokal och så såg vi att den här var ledig. Vi ringde och undrade hur det kom sig att en sådan fin lokal stod tom. Då hade Puustelli precis stängt sin affär och husbolaget sökte en ny hyresgäst. Många var intresserade av lokalen, men de verkade gilla vår affärsidé, berättar Roiha.

Skyddade väggmålningar

De som bor i huset har överlag varit positivt inställda, berättar Roiha och Stenius.

- Visst har några kommit förbi och undrat att vad det blir, och så. De flesta verkar välkomnande.

Också frågor om de väggmålningar som finns i lokalen, som är skyddade av Museiverket, har väckt frågor hos invånarna som tittat förbi.

- Dem kommer vi självklart att bevara, antingen synliga eller så att de är skyddade. Det vet vi inte ännu helt, berättar Stenius.

Förhoppningen är nu att baren ska kunna öppna under tidig höst.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen