Hoppa till huvudinnehåll

Farlig avfart till Pirilö

Avfart till Pirilö.
Avfart till Pirilö. Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén pirilövägen

Kållbyvägen är Jakobstads mest trafikerade infartsväg. I avfarten från Kållbyvägen till Pirilö har det inträffat flera allvarliga kollissioner. Den senaste i måndags då två personer fick föras till sjukhus efter en trippelkrock.

Bilen som kom från Jakobstad skulle svänga vänster in på Gamla Pirilövägen och bakomvarande lastbil uppfattade inte att bilen stod stilla utan körde rakt in i den. Personbilen flög över i andra filen och krockande med en mötande personbil.

Göran Eklund som varje dag färdas mellan jobbet i Jakobstad och hemmet i Pirilö vet hur förrädisk korsningen kan vara.

- När jag saktar in för att svänga kan jag inte vara säker om bilarna bakom mig alla uppfattat att jag ska svänga. Tunga fordon kör bredvid min bil på båda sidor så att bilen gungar. Och vägen är smal. Det kan vara otäckt ibland, säger Göran Eklund som önskar att korsningen får en refug.

Eklund får medhåll av kommissarie Jens Emet som säger att Pirilö-avfarten saknar refug i motsats till avfarterna till Granholmen, Killingholmen och Ekorosk.

- Det har hänt flera allvarliga krockar i korsningen. I de övriga avfarterna som har refug har vi kunnat undvika större kollissioner sen refugerna byggdes. En refug kunde vara lösningen, säger Emet.

På NTM-centralen är man varse om att det finns risker med den tungt trafikerade Kållbyvägen. Trafiksäkerhetsplanerare Kjell Lind säger att det mellan 2008 och 2012 inträffade 67 trafikolyckor på hela Kållbyvägen mellan Edsevö och Nordanvägen. Fem personer omkom och 12 skadades.

- Det finns inga konkreta planer på åtgärder i Pirilö-korsningen just nu men vi ska syna detta när vi inleder vägplaneringen, säger Kjell Lind.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten