Hoppa till huvudinnehåll

Inget fågelbo, men väl en häxkvast

tång i skärgårdshavet
tång i skärgårdshavet Bild: Läsarbild skärgårdshavet. naturväktarna

Fyra kusiner i Ingå hade spanat in en fågel som de skickade in bild på till Naturväktarna. Fågeln visade sig vara en tornfalk, årets unge.

Men i tallen på bilden är det ingen fågelbo, utan en så kallad häxkvast, som förorsakas av en bakterie.

Värmen påverkar naturen

Den utdragna värmeböljan, som vi finländare inte är vana vid, engagerade också lyssnarna. Bland annat fick vi veta att insekter inte kläcks ur sina puppor när det är riktigt varmt och torrt. Därför har det synts många amiralfjärilar i dag, de kläcktes efter gårdagens regn.

Frisk tång

Mathias skickade in den bild ni ser här intill, på en typ av tång som Mathias trodde var tecken på att vattnet är övergött. Det visade sig ändå vara en obefogad oro, våra experter kunde berätta att den ljusare tången på bilden helt enkelt är årets nya tång och saknar de blåsor som finns på den äldre, mörkare tången. Den här tången ser tvärtom ut att må riktigt bra, kunde våra experter berätta.

Svårfångad fjäril

Vi fick också ta del av en vacker fjäril, ett vitfläckat hedfly, som Stefan hade tagit bild på. Hedflyna är väldigt snabba och svåra att fånga, så en eloge till Stefan för att ha lyckats fånga fjärilen på bild!

Kenneth skickade bild på en taggig mask, som visade sig vara en nordamerikansk havsborstmask. Den trivs bra under den trådalgsmatta som finns på många stränder just nu.


Vi fick också bland annat ta del av en duvhöksfjäder, en brunsprötad skymningssvärmare samt en odonbuske. Kolla in alla fina bilder i bloggen här nedan och följ oss igen nästa vecka!

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

  • Tjuv stal öl i Sjundeå - greps en timme senare

    Inbrottet skedde på natten mot tisdagen (17.10).

    En tjuv bröt sig in och stal bland annat öl på servicestationen i Pickala i Sjundeå. Inbrottet skedde vid halvtvåtiden på natten på tisdagen (17.10).

  • Akta dig för överträning

    Lyssna på kroppens signaler för en balanserad träning.

    När det blir en obalans mellan träning och återhämtning hinner inte kroppen reparera och bygga upp. Det kan leda till kronisk trötthet, mindre stresstålighet och sämre reglering av blodsockret.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid