Hoppa till huvudinnehåll

Johan Westerlund valdes till kyrkoherde i Johannes församling

Kyrkoherde Johan Westerlund i Pojo svenska församling
Johan Westerlund är 49 år gammal och för tillfället kykoherde vid Pojo svenska församling i Raseborg. Kyrkoherde Johan Westerlund i Pojo svenska församling Bild: YLE/ Helena Rosenblad pojo svenska församling,Raseborg,Pojo, Raseborg

Församlingsrådet i Johannes församling beslöt enhälligt i går onsdag vid sitt möte att utse kyrkoherden i Pojo svenska församling Johan Westerlund, till ny kyrkoherde i Johannes församling. Westerlund var den enda som sökte tjänsten.

Arbetsklimatet i församlingen har redan länge varit inflammerat och några präster har till och med blivit varnade för att de inte uppträtt på ett sätt som deras ställning kräver gentemot sin förman och sina kolleger, ändå sökte Westerlund tjänsten.

- Jag har förstått att det nu är mycket lugnare än för några månader sedan, men det är klart att de konflikter som finns där nog finns kvar i någon mån och behöver hanteras. Jag är ändå inte rädd för problemen, säger Westerlund till Yle Huvudstadsregionen efter valet.

Beslutet har varit en lång process

Westerlund sökte inte tjänsten under den första omgången då Stina Lindgård var den enda som sökte och som sedan drog sig ut.

- Det har varit en lång process och jag var tveksam hela vägen. Sedan blev jag kontaktad och pratade med en del människor och så plötsligt insåg jag att det kanske skulle vara en bra arbetsplats för mig. Tidigare tyckte jag inte det.

Vem kontaktade dig?

- En person inom församlingsrådet var i kontakt med mig redan tidigare och jag kontaktades också av några andra som jag diskuterade med. Men jag vill inte i offentligheten gå in på vem det är.

"Jag är säker att det går mot det bättre"

Westerlund tror att han har något att bidra med i den nya församlingen och hoppas med sitt ledarskap styra församlingen mot det bättre.

- Jag tror att det i första hand gäller att lyssna så att alla blir hörda och på den vägen reda ut vilka behov det finns inom församlingen. Man kan med öppna öron, tålamod och bra kommunikation inom arbetslaget styra utvecklingen så det går mot det bättre, mot en mera välmående arbetsgemenskap. Det är också viktigt att vinna förtroende.

Han poängterar att det inte handlar om några snabba trollkonster utan ett lyssnande och aktivt ledarskap som får ta tid. Trots konflikter i församlingen är Westerlund mest glad och ivrig inför det nya upppdraget.

- Jag påbörjar ett jättespännande jobb i en spännande församling som omfattar hela Helsingfors kärncentrum med många människor, mycket verksamhet och proffsig personal. Det jag ser mest fram emot är nya människomöten och utmaningar för mig själv.

Domkapitlet i Borgå stift ska vid sitt sammanträde i augusti bekräfta valet och ge förordnande till tjänsten från en tidpunkt som senare fastställs.

Tidigare artiklar om Johannes församling:

Johannes får ny kyrkoherde? Lovar inga mirakel
Slut på grälen inom Johannes församling genom fusion?
Församlingsrådet vid Johannes överrumplades av "förtroendekrisen"
Kyrkpressen: Enda sökande drar sig ur kyrkoherdeval i Johannes
En sökande till tjänsten som kyrkoherde i Johannes församling
Präst vid Johannes församling får varning
Biskopen vill ha ny kyrkoherde i Johannes innan problemen är lösta