Hoppa till huvudinnehåll

Mårten Boströms nya vyer

Mårten Boström
Mårten Boström Bild: Yle/Robert Nilsson mårten boström

För tillfället är Mårten Boströms lägenhet tom. Flyttlasset har gått iväg och endast några få personliga saker återstår att få in i bilen. Flytten går till Stockholm och nya klubben IFK Lidingö.

Mårten Boström fick uppleva något av det största man kan som idrottare förra året. Han blev världsmästare. På hemmaplan. Det var den 8 juli 2013 och publiken i Vuokatti bar fram Boström till VM guldet. Efter det loppet sade Boström själv att det var hans bästa sprintprestation någonsin.

Nästan exakt ett år senare, i Italien. En tävling som inte kom att fungera för Mårten Boström alls.

- Jag har analyserat en del och kanske hade jag fel inställning till kvaltävlingen. Mina tankar snurrade mest kring att springa en bra final och kvalet fick lida för det.

Arrangörsmiss

I kvalet skedde en arrangörsmiss. En miss som drabbade flera löpare. Boströms största problem var att en gata, som skulle vara öppen, var avspärrad och det gick inte att springa på den gatan. Där tappades sekunder som inte gick att springa in sedan.

- Men det är klart, min inställning var ju största anledningen till att det gick som det gick.

Boström ser framåt med tillförsikt och optimism. VM tävlingen i Italien var en tävling i mängden. Det viktiga är att gå vidare. Mårten Boströms optimism är hela tiden närvarande.

- Jag har lärt mig att det lönar sig att hitta de små positiva sakerna, även då det gått dåligt.

Efter VM bar det av till SOW, Swiss Orienteering Week, och Boström sprang in på en femte plats. Beskedet betydde för honom att han fick ett kvitto på sin goda form och att det är möjligt att se framåt, och fortsätta, trots resultatet på VM. Att dessutom få lov att besegra så många schweizare på deras hemmaplan kändes absolut som en revansch från VM.

Lidingö

För Mårten Boström handlar träningen mycket om att hitta nya vägar och stigar. Att vidga sina vyer. Att hitta nya njutbara situationer i träningen. Kanske är det just detta som låg bakom beslutet att inte bara byta klubb utan också flytta till Stockholm.

- I IFK Lidingö finns det ett bra gäng runt mig och så kommer jag ju närmare min tränare Anders Gärderud.

En av de sakerna som Mårten Boström ser fram mot mest är att utveckla sitt löpsteg tillsammans med tränaren Gärderud. Orienteringen skiljer sig från andra löpgrenar just genom att man tvingas springa på många olika underlag. Ofta i en och samma tävling. Löpsteget blir då en av de viktigaste sakerna för att ta sig fram snabbt.

- Det gäller att kunna använda kroppen och benen så bra som möjligt i den terrängen som gäller för dagen. Det handlar mycket om teknik.

Mer än orientering

Mårten Boström har också sysslat med mycket annan löpning än orientering. Boström har sprungit maraton många gånger och där har han fortfarande en dröm kvar att uppfylla.

- Jag har aldrig gjort ett perfekt maratonlopp och det vill jag ännu försöka se om jag kan lyckas med.

Boströms snabbaste maratonlopp, hittills bör kanske tilläggas, gick på 2 timmar och 18 minuter. Det var inför OS i Peking 2008 och loppet var allt annat än perfekt enligt Boström.

- Vid 36 kilometer hade jag sådan fart på att jag skulle klara kvaltiden till OS. Sedan klarade jag inte hålla rytmen hela vägen in i mål vilket blev en besvikelse.

Boström är ödmjuk vad gäller eventuell drömtid i ett maratonlopp. För honom är det viktigaste att loppet känns bra.

Orientering i OS?

Vad bättre än att kröna sin idrottskarriär med ett OS guld? För många är svaret självklart. Det finns inget större. OS är alltid OS. Orientering är dock inte med i OS. Något som Boström menar har sina logiska förklaringar.

- Terrängen, där en stor tävling skall gå, skall vara avlyst. Ingen löpare skall kunna komma in och träna i området. Om det blir OS kanske folk försöker ta sig in och smygträna i alla fall.

Sprintdistanserna skulle däremot kunna passa bra i ett OS. Sprinten är utvecklad, bland annat, för att ta sporten närmare publiken och för att kunna erbjuda så bra TV som möjligt. Boström håller med om detta och ser att kanske sprinten skulle kunna vara något för OS. Å andra sidan är det inte nödvändigt.

- Varför måste alla vara med i OS? Vi kan ju ha roligt tillsammans på Jukola tiomila! Stämningen där är också exceptionell då så många, både elit och motionärer tävlar tillsammans.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport