Hoppa till huvudinnehåll

Vården förbereder sig på värmebölja

Sol på blå himmel
Arkivbild. Sol på blå himmel Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist himmel

Temperaturer på mer än 30 grader kan förekomma den här och nästa vecka. Nu ger social- och hälsovårdsverket i Vasa råd om hur invånare och personal ska klara värmen.

Om man får rödflammig hud, snabb puls och kraftigt förhöjd kroppstemperatur ska man kontakta vården.

- Detta är symptom på värmeslag och kan vara livshotande, skriver vård- och omsorgsdirektör Jukka Kentala i ett pressmeddelande.

Forskning har visat att det är tärande att vistas dygnet runt i temperaturer på över 25 grader. Hög luftfuktighet bidrar ytterligare till svårigheterna.

Ta hand om nära och kära

Det viktigaste är enligt Kentala att lite oftare än vanligt kolla hur ens äldre anhöriga mår. Också personer som till exempel har hjärtproblem är extra känsliga för uttorkning och värmeslag.

- Vi vill vädja till alla anhöriga att ha speciell omsorg om sina äldre nära och kära och hjällpa dem att klara värmeböljan.

Paus varje timme för anställda

Social- hälsovårdsverket ger sju råd för hur man ska klara värmen. Man ska bland annat dricka 1,5 till två liter vatten per dag, använda lösa och svala kläder, kyla sig via duschar eller genom våta omslag i nacke och på armar. Det är också bra att vistas i skugga och vädra om kvällar och nätter.

De anställda inom social- och hälsovården rekommenderas att hålla paus varje timme. Rådet är att flytta sig till svalare utrymmen och hålla paus i 10-15 minuter.