Hoppa till huvudinnehåll

Banan till Vasklot under lupp

Bangården på Vasklot
Framtiden för järnvägen ut till Vasklot är osäker. Bangården på Vasklot Bild: YLE prokon

Vasa stad och Trafikverket diskuterade i går framtiden för järnvägen mellan centrum och Vasklot. Den kan hotas av nedläggning eftersom statsrådet har beslutat om inbesparningar.

Trafiken på ifrågavarande sträcka är inte regelbunden. Men stadsdirektör Tomas Häyry är inte orolig för sträckans framtid.

- Vi är en så pass stark exportstad att vi måste hålla igång förbindelserna. Men man måste alltid vara vaken i de här sakerna, säger Häyry.

Enligt Trafikverket är ett alternativ att staten säljer sträckan till Vasa stad. Trafikverket fattar ett beslut tidigast i höst.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten