Hoppa till huvudinnehåll

Död giraff kan vara djurskyddsbrott

En giraff på ett zoo.
Arkivbild. En giraff på ett zoo. Bild: EPA/GRZEGORZ MICHALOWSKI POLAND OUT giraff

De ansvariga för transporteringen av en giraff som på torsdagen miste livet i Sydafrika kan åtalas för att ha orsakat djurets död. Giraffen dog då dess huvud träffade en bro.

Olyckan skedde på en motorväg mellan Pretoria och Johannesburg i Sydafrika.

- Det var så otroligt onödigt, säger Rick Allan, områdeschef för djurskyddsmyndigheten National Society for the Prevention of Cruelty to Animals (NSPCA), enligt nyhetsbyrån AP.

NSPCA planerar nu att väcka åtal mot de som ansvarade för transporten av de två girafferna i lastbilen. Den andra giraffen var lite kortare och slog därför inte huvuddet i bron som går över motorvägen.

Övriga bilister tog strax före olyckan bilder av de två djuren, vars huvuden stack ut högt över lastbilens flak. Pabi Moloi, en känd radio- och tv-profil i landet, såg transporten på vägen och sade efter olyckan att den nu döda giraffen slog huvudet så hårt i bron att det lät som ett skott som gick av.

- Sedan såg jag hur giraffens huvud sjönk ner i flaket.

NSPCA har intervjuat ögonvittnen och börjat reda ut vem som gett tillstånd att transportera djuren och på vilka villkor. Det är ännu oklart varifrån djuren kom och vart de skulle.

Den överlevande giraffen vårdas på en klinik för vilda djur.