Hoppa till huvudinnehåll

Ebolavaccin testas på människor

Bild: Centers for Disease Control and Prevention ebola

Amerikanska forskare har utvecklat ett vaccin mot ebola som kan börja testas på människor inom kort.

Vaccinet har redan testats framgångsrikt på primater, och kan nu börja testas på människor så snart som i september. I det här skedet rör det sig om en så kallad fas 1-studie, det vill säga tester för att se om vaccinet är säkert.

Om vaccinet uppfyller kraven är hoppet att det ska kunna börja testas i västra Afrika i början av år 2015. Den ebolaepidemi som nu härjar där är den som krävt mest offer någonsin. Sedan den bröt ut i februari har åtminstone 729 personer bekräftats döda i Guinea, Sierra Leone, Liberia och Nigeria.

Ebola dödar upp till 90 procent av alla insjuknade, och det finns än så länge inget botemedel. Sjukdomen sprids genom direkt kontakt med blod, sekret och kroppsvätskor.

Läs också